Nestašica

Velika pivska kriza u Venezueli

Agrovijesti
Pivo Fotografija: Thinkstock
Pivo je popularnije u Venezueli nego u bilo kojoj drugoj latinoameričkoj državi, pa se time situacija pogoršava: ponestaje im piva.

Venezuela ima vrlo monopolizirano tržište piva: Polar, tvrtka koja radi sve vrste hrane uz pivo, drži 80 posto tržišnog udjela. U travnju su zatvorili sve svoje pivovare.

Pivo se može napraviti od bilo koje žitarice – riže, pšenice, kukuruza – ali najčešće se radi od ječmenog slada, umjerene žitarice koja se najčešće nalazi u hladnijim područjima. Najveći proizvođač na svijetu je Rusija. Ječam ne raste u Venezueli, a Polar pivo je, kao i većina drugih, ovisna o usjevima ječma. U prošlosti to nije bio problem jer su ga uvozili.

No, venezuelanske vlasti također kontroliraju sav uvoz i izvoz, a Polar nije mogao uvesti ječam koji mu je potreban iz drugih zemalja. Ovo se pokazao mnogo veći problem za hranu jer se zemlja suočava sa ozbiljnim manjkom hrane. Jedna je studija pokazala da si 12 posto zemlje ne može priuštiti tri obroka dnevno. Razlog nestašice je složen, dijelom zbog kompliciranih i restriktivnih zakona o stranim valutama, a dijelom zbog oslanjanja države na svoju naftnu industriju na štetu poljoprivrede. Kako bi naglasio problem nestašice piva, Predsjednik Nicolás Maduro tvrdi da Polar namjerno zaustavlja proizvodnju u amanet neprijateljskim silama (kao što je SAD) kako bi poremetio venecuelsko gospodarstvo. Polar je izrazio čuđenje na ovakve optužbe.

Čini se da će ovom stanju ipak doći kraj, barem za Polar: Reuters donosi da je tvrtka osigurala zajam od 35 milijuna dolara od španjolske banke BBVA koji će im omogućiti ponovni uvoz sirovina, kako za hranu tako i za pivo. No, ovo je privremena mjera. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje