RAZVOJ POLJOPRIVREDE

Velika ulaganja u Istri, samo za navodnjavanje 144,2 milijuna kuna

Agrovijesti
Navodnjavanje Fotografija: Pixabay
Velik doprinos daje Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, koji je od 1995. godine pa do kraja 2019. godine odobrio ukupno 1.141 zajmova

Istarski župan Fabrizio Radin najavio je velika ulaganja na području Županije u narednom trogodišnjem razdoblju. Ukupne investicije u tom periodu penju se na čak 492 milijuna i 700 tisuća kuna, a velik dio tog novca bit će usmjeren razvoju poljoprivrede. Riječ je o višegodišnjim projektima koji bi, kako je rekao u velikom razgovoru za portal Župan.hr, trebali unaprijediti kvalitetu života u Istri. 

- Na samom početku pojave virusa zajedno s istarskim gradovima smo osigurali 2 milijuna kuna za nabavu zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija i predstavili mjere za rasterećenje gospodarstva. Istarska županija je osigurala i 2 milijuna kuna, odnosno milijun kuna više u odnosu na prošlu godinu, za dodjelu potpora poduzetnicima s ciljem poticanja razvoja malog gospodarstva na području Istarske županije te pružanja pomoći poduzetnicima u prilagodbi novim uvjetima poslovanja nastalim kao posljedica pandemije. Inicirao sam i osnivanje dva povjerenstva, za turizam i poljoprivredu, kako bi navedenim sektorima pružili pomoć i podršku, te je predstavljena inicijativa za oživljavanje turizma u Istri - rekao je Radin.

- Istarska županija dodjeljuje potpore poduzetnicima te provodi Program subvencioniranja kamate za poduzetničke kredite. Posljednja kreditna linija „Poduzetnik Istarske županije 2020.“, i to 17. po redu, pokrenuta je u studenom prošle godine, s ukupnim kreditnim potencijalom od 385 milijuna kuna. Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna. Istarska županija posljednjih više od dva desetljeća snažno potiče i ulaže i u razvoj poljoprivrede, a veliki doprinos na tome putu je nesumnjivo dao i Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, koji je od 1995. godine pa do kraja 2019. godine odobrio ukupno 1.141 zajmova - dodao je. 

Tako su u naredne tri godine predviđene investicije u ukupnom iznosu od 492.697.599 kuna, od čega će za poljoprivredu, odnosno za navodnjavanje u Istri, otići čak 144.220.000 kuna. Županija financira Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.