PKS

Veliki rast ekološke proizvodnje u Srbiji

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman ekoloških proizvoda na velika inozemna tržišta i to je trenutno jedan od sektora sa najvećim i najbržim rastom u zemlji, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Ekološka proizvodnja pruža mogućnost malim poljoprivrednim gospodarstvima koji obrađuju usitnjene površine od dva do četiri hektara da izvoze na tržiše EU i ostvare značajan profit. Od voćnih vrsta najveći je izvoz smrznute maline i kupine, kao i svježih ekoloških  jabuka, dok se od prerađevina najviše izvoze koncentrati od jabuka, sušenog voća, pire od višanja, dunja i kupina, donosi Tanjug.

“Često imamo odlične rezultate kod ljudi koji su se odlučili da poslije konvencionalnih gradskih zanimanja postanu poljoprivrednici, ali ako se tome pristupi na pravi način, prouče trendovi i literatura, slušaju savjeti, mogu se postići dobri rezultati”, rekao je šef Centra za organsku proizvodnju u PKS-u Veljko Jovanović. On objašnjava su za ekološku proizvodnju potrebna nešto veća ulaganja i da se dobijaju nešto manji prinosi, ali ona donosi mnogo veću zaradu, jer se zdravi proizvodi sve više traže u svijetu.

Sugovornik Tanjuga kaže da su oni koji se nisu bavili poljoprivredom spremni naučiti, dok poljoprivrednici misle da sve znaju i teže se prilagođavaju novostima. Iako su mogućnosti ogromne i još nedovoljno iskorištene sve je više tvrtki koji se bave ekološkom proizvodnjom. Prije šest godina svega 137 proizvođača je bilo u ovom sektoru, dok je 2015. taj broj dostigao skoro 2.000 uključujući i kooperante. Jovanović ističe da PKS podržava proizvođače ekoloških proizvoda da unaprijede proizvodnju, tržišnu poziciju i povežu se sa inozemnim partnerima i kupcima. Taj sektor je tako koncipiran da većina jesu mali proizvođači, ali su pojedini izrasli u ozbiljne tvrtke sa izvoznom orijentacijom i kapacitetima, kao i velikim rastom.

Ekološka poljoprivreda

Sektor ima veliku perspektivu za razvoj u Srbiji, a uvjetovan je i rastom u Europi, gde je prosjek udjela ekološkog zemljišta u ukupnom poljoprivrednom zemljištu oko šest posto, dok je u Srbiji svega 0,44 posto, naveo je Jovanović. “Neke zemlje poput Austrije su dostigle 20 posto udjela, a neke zemlje poput Danske planiraju postati potpuno ekološke zemlje bez konvencionalne poljoprivrede. To je dokaz da se o ekološkoj poljoprivredi razmišlja kao o važnom i ravnopravnom dijelu, a ne kao o nekim hipi komunama koje na selu stvaraju nešto što je neobično i malo isplativo, već je riječ o priozvodu visoke dodatne vrijednosti”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, proizvodnja i izvoz se uglavnom svode na neprerađene ili osnovne proizvode, ili proizvode sa preradom prvog stupnja. Izvoz stalno raste, a od 2012. porastao za čak 500 posto. Zato je važno da razviti prerađivačku industriju, jer su prerađeni proizvodi još traženiji i imaju veću vrijednost. “U nekim zemljama EU se jako traže i ekološki deterdženti, košulje, hlače, cipele i taj se princip iz ekološke poljoprivrede proširio i na druge sektore”, kazao je Jovanović.

Zahvaljujući dobrim klimatskim i zemljišnim uvjetima, ekološki proizvodi mogu biti jedan od faktora ekonomskog razvoja i prepoznatljivosti Srbije. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine ekološka proizvodnja u Srbiji u 2015. odvijala se na ukupnoj površini od 15.298 hektara, uključujući certificirane proizvode, kao i one u procesu dobijanja certifikata za ekološki proizvod. U odnosu na 2014. ukupne površine pod ekološkim proizvodima su povećane za 62 posto.

To se odrazilo i na rast udjela površina pod ekološkom proizvodnjom u ukupnom korištenom poljoprivrednom zemljištu sa 0,28 posto na 0,44 posto u 2015. Prema podacima Uprave carina u 2015., ukupno je izvezeno ekoloških proizvoda u vrijednosti od 19,6 milijuna eura i najviše se izvozi u Njemačku, SAD, Nizozemsku, Belgiju, Austriju i Poljsku. Procjenjuje se da se samo jedan posto ekološki proizvedene hrane proda na domaćem tržistu.

Vrijednost uvezenih ekoloških proizvoda u 2015. godini je iznosila oko 4,4 milijuna eura. Vlada Srbije donijela je Uredbu o raspodeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. gdje je za ekološku proizvodnju predviđeno 92 milijuna dinara.

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja predviđa izradu Nacionalnog programa za poljoprivredu i Nacionalnog programa za ruralni razvoj od 2015. do 2020. u kome je i Plan za razvoj ekološke proizvodnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje