Borba protiv krize

Venezuela šalje radnike na njive: Radnici malo na posao, malo u njivu

Agrovijesti
Afrika, poljoprivreda Fotografija: Pixabay
Vlast u Venezueli objavile su kako će privatne i javne kompanije u zemlji biti obvezne staviti na raspolaganje državi zaposlene za rad u poljoprivredi.

To je najnoviji potez Caracasa u borbi protiv gospodarske krize koja pogađa ovu zemlju. Ministarstvo rada najavilo je ovu mjeru kao dio izvanredna stanja koje je već na snazi, a njome se zahtijeva od svih poslodavaca u Venezueli da stave na raspolaganje državi svoje zaposlenike kako bi se "pojačala proizvodnja" hrane, prenosi agencija AFP. 

Vlada predsjednika Nikole Madura bori se za opstanak zbog ogromne inflacije i opće nestašice robe široke potrošnje - od hrane do toaletnoga papira, pelena i šampona, navodi francuska agencija. 

Maduro, kao i njegov prethodnik Hugo Chavez, sve se više okreće u smjeru državnoga preuzimanja dijelova gospodarstva, dodaje AFP te ocjenjuje kako je najnovijim potezom socijalistička vlada Venezuele praktično objavila da je spremna za sljedeći veliki korak - dajući sebi ovlaštenje da naredi pojedincima prelazak s jednog posla na drugi. 

Trenutno nije jasno otkad će se primjenjivati ta privremena mjera ni na koliko dugo će radnici biti upućivani na njive. 

Zaposleni u privatnim, državnim ili mješovitim kompanijama prema ovoj odluci moraju biti u formi i posjedovati neka temeljna teoretska ili praktična znanja iz sektora proizvodnje hrane. 

Privatne kompanije neće isplaćivati plaće radnicima koji su "raspoređeni" u poljoprivredni sektor, ali će im morati uplaćivati uobičajene doprinose za socijalno osiguranje, dodaje se u odluci, a prenosi agencija AFP.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje