Preko polja do Europe

Victoria Group: U predfinanciranje poljoprivredne proizvodnje uložili smo 420 milijuna eura u zadnjih 5 godina

Agrovijesti
Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija, Victoria Group Fotografija: Victoria Group
'Tradicionalno bilježimo visoku potražnju za našim proizvodima od soje i suncokreta na regionalnom i europskom tržištu, a prošle smo godine osvojili i nova tržišta u Aziji i Africi. Imajući u vidu rekordan otkup uljarica koji smo imali u žetvi i planirani obujam proizvodnje za naše prerađivačke kapacitete u tvornicama Sojaprotein i Victoriaoil, očekujemo daljnji rast prodaje i ove godine', kaže Nikola Vujačić, direktor operacija i izvršni direktor Victoria Groupa

Victoria Group jedna je od vodećih agrobiznis kompanija u regiji, čija je osnovna djelatnost prerada uljarica i trgovina uljaricama i žitaricama. Surađuju s više od 300 kooperanata i 40.000 farmera, a zapošljavaju oko 1650 ljudi u 8 lokalnih zajednica.

Značajnu ulogu u ukupnom gospodarstvu Srbije Victoria Group ostvaruje kroz strateški pristup poljoprivredi, podršku poljoprivrednoj zajednici i predfinanciranje poljoprivredne proizvodnje (420 milijuna eura u posljednjih 5 godina), kao i investicije u prehrambeno-prerađivačku industriju. U intenzivnom desetogodišnjem razvojnom ciklusu kompanija je uložila više od 200 milijuna eura u proširenje svojih prerađivačkih kapaciteta, modernizaciju tehnologije i implementaciju najviših međunarodnih standarda u proizvodnji. Victoria Group ubraja se u najveće neto izvoznike Srbije, s prosječnom vrijednošću prodaje na inozemnom tržištu od 173 milijuna eura u zadnje 3 godine. Proizvodi od soje i suncokreta visokog stupnja finalizacije izvoze se u 40 zemalja širom svijeta, pri čemu je 80% izvoza namijenjeno EU tržištu. Daljnji rast izvoza očekuje se i ove godine. Prema podacima Uprave carina i Ministarstva financija Srbije za prvi kvartal 2016. godine, Victoria Group nalazi se na 11. mjestu na listi najvećih izvoznika, a ujedno je najveći izvoznik prehrambenog sektora.

"Tradicionalno bilježimo visoku potražnju za našim proizvodima od soje i suncokreta na regionalnom i europskom tržištu, a prošle godine osvojili smo i nova tržišta u Aziji i Africi. Imajući u vidu rekordan otkup uljarica koji smo imali u žetvi i planirani obujam proizvodnje za naše prerađivačke kapacitete u tvornicama Sojaprotein i Victoriaoil, očekujemo daljnji rast prodaje i ove godine", kaže Nikola Vujačić, direktor operacija i izvršni direktor Victoria Groupa.

U sastavu Victoria Groupa posluje 10 kompanija članica, među kojima se po svojoj ulozi u poslovnom sustavu izdvajaju:

Sojaprotein: jedan od najvećih europskih prerađivača isključivo genetski nemodificirane soje, sa širokim asortimanom proizvoda za prehrambenu industriju, ishranu životinja i farmaceutsku industriju.

Victoriaoil: jedan od najvećih proizvođača rafiniranog i sirovog ulja od suncokreta, soje i uljane repice na Balkanu, prepoznat po vrhunskoj kvaliteti i brendu jestivog suncokretova ulja Iskon.

Victoria Logistic: bavi se trgovinom uljaricama i žitaricama, skladištenjem poljoprivrednih roba, organizacijom primarne poljoprivredne proizvodnje i distribucijom repromaterijala.

Veterinarski zavod Subotica: jedina kompanija u Srbiji koja pruža kompletno rješenje za stočarsku proizvodnju - od preventive, preko ishrane, do liječenja životinja.

Različiti faktori otežavaju poslovanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kako u zemlji, tako i u regiji, ali i u takvim uvjetima postižu stabilnu proizvodnju i u kontinuitetu osiguravaju certificiranu kvalitetu prema europskim standardima. Investicije u energetsku efikasnost i rekonstrukciju i proširenje pojedinih proizvodnih linija omogućili su korištenje punih prerađivačkih kapaciteta njihovih tvornica. Jedan od efekata jest i širenje izvoznih aktivnosti, što ih je pozicioniralo kao najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačke industrije. U ovoj poljoprivrednoj godini očekuju daljnji rast prodaje. Iako je započinju s posljedicama lanjske suše i skupljom sirovinom, već su osigurali količine za maksimalne kapacitete Sojaproteina i Viktoriaoila. Nastavljaju s orijentacijom na tržište regije i tržište EU, kao i s proizvodnjom i plasmanom proizvoda višeg stupnja prerade.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje