Izvozna ofenziva

Vinari iz BiH kvalitetom izborili šansu za proboj na kinesko tržište

Agrovijesti
Vino Fotografija: Pixabay
Narodna Republika Kina godišnje uveze vina iz cijelog svijeta u iznosu od tri milijarde eura. Ukoliko udruže snage s vinarima iz regije, odnosno kolegama iz 16 zemalja jugoistočne Europe, i BiH vinari bi uskoro mogli izvoziti u Kinu.

Tu mogućnost najavio je i ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović tijekom Međunarodnog sajma privrede Mostar. A u Mostaru je bio i zamjenik kineskog ministra privrede Kju Dongju, ali i brojni važni distributeri iz Kine, koji razmatraju mogućnost uvoza vina iz BiH. Riječ je prije svega o autohtonim hercegovačkim sortama „žilavka“ i „blatina“.

Stručnjaci ističu da bi BiH vinari, ukoliko se ta mogućnost ostvari, za idućih nekoliko desetljeća riješili sve probleme  u vezi s izvozom, s obzirom na to da je tržište Kine nezamislivo veliko.

Suština je da u ovoj regiji mi proizvedemo kvalitetna vina po europskom standardu s geografskim podrijetlom, da imamo jedan logistički centar blizu zemlje koja ima direktnu vezu s Pekingom, da imamo poznatog kupca u Kini i da izvezemo vina s ovog prostora zemalja jugoistočne Europe. Naša vina su kvalitetna i ovo je prilika koja nam se pruža kroz platformu „16+1“. Mislim da smo na pravom putu da se i naša vina nađu na kineskom tržištu, izjavio je ministar Šarović.

Vrsni enolog i profesor sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta Bernard Kozina kaže kako je unaprjeđenje opće kvalitete vina BiH doprinijelo činjenici da su se i kupci s dalekih tržišta počeli interesirati za njega.

Bez imalo okolišanja i s punom odgovornošću tvrdim da je u posljednjih pet godina kvaliteta vina iz Hercegovine i općenito s ovih prostora dosegla razinu zbog koje svi moramo biti zadovoljni. I ta vina zaista mogu na sva svjetska tržišta. Tržište Kine je ogromno za naše pojmove i svi koji uspiju probiti neki kanal do tog tržišta za dugi niz desetljeća riješit će sve svoje probleme oko izvoza - kaže prof. Kozina.

Ilija Barbarić iz vinarije „Hercegovina Produkt“, koja je rezultat višestoljetne tradicije porodice Barbarić u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, podsjeća da su hercegovačka vina bila najbolji izvozni proizvod bivše Jugoslavije, te da su se i prije 40 godina nalazila na policama od Kalifornije do Japana.

Naša vina su vrhunske kvalitete, o čemu svjedoče brojna priznanja koja donosimo s najcjenjenijih sajmova vina u svijetu. Nedostaje nam kvalitetnija promocija i zajedničko djelovanje svih vinara, da pokažemo da su naša vina puno bolja od konkurencije koja nam se nameće - ističe Barbarić.

Svoju šansu u najavljenom mogućem izvozu u Kinu vide i brojni hercegovački vinari. Ta šansa bi, ističu, osim osiguranog plasmana, doprinijela još većem razvoju vinogradarstva u BiH, što bi potaklo otvaranje novih radnih mjesta i slično.

BiH vina se po kvaliteti mogu nositi sa svim europskim i svjetskim vinima i izvoze se u cijeli svijet. Ali, proboj na kinesko tržište za nas je više nego značajno, kaže Josip Marijanović iz vinarije „Marijanović“ kod Čitluka.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje