Dobra sezona

Vinari kutjevačkog kraja proslavili uspješan kraj berbe grožđa

Agrovijesti
Fotografija:
Proslava se odvila na Trgu graševine u Kutjevu

Udruga Kutjevački vinari tradicionalno je upriličila proslavu završetka berbe na samom Trgu graševine u središtu Kutjevu, ispred jedinstvenog vinograda u kojemu članovi udruge imaju svoje trsje. Bila je to zapravo prva noćna berba, a nazvaše je kasnom jer se odvijala pod okriljem mraka u predvečerje ovog listopada, piše portal Pozega.eu. 

Dvadesetak okupljenih vinara toga kraja, te gosta zamjenika požeško-slavonskog župana za gospodarstvo Željka Jakopovića pozdravio je predsjednik Udruge Kutjevački vinari Ivan Grgić.

"Sezona je bila dobra pa nam preostaje obrati još ovo trsje na Trgu graševine gdje je 28 čokota za pojedine vinare", kazao je mr. sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi koji je proteklih godinu dana bio vincilir skrbeći o ovom mini-vinogradu.

On je vincilirski ključ predao aktivnom članu ove Udruge Krešimiru Bodegrajcu koji će tijekom sljedećih godinu danas biti vincilir, a čelništvo Kutjevačkih vinara zahvalilo je Mesiću na dobrom gospodarenju tijekom kojega je izmijenjena armatura u mini-vinogradu, te su načinjene nove pločice sa imenima vinogradara uz trsje u tom vinogradu.

"Zahvala na radu dosadašnjem vinciliru uz želje za uspjeh novome, kao i svim vinogradarima i vinarima ovog kraja", kazao je zamjenik župana Željko Jakopović, te dodao da je u našoj zemlji dobro riješeno vinarstvo za koje se mogu dobiti sredstva kroz Vinsku omotnicu, a i županija je izdvojila 500 tisuća kuna za potpore obrtništvu.

Proslava završetka berbe je organizirana uz pridržavanje epidemioloških mjera uključujući i tijekom druženja sudionika u  dvorišnom prostoru objekta  caffe bara Ceco, gdje su u sklopu višegodišnje suradnje učenici požeške Obrtničke škole-smjer konobar pod vodstvom svoje mentorice Andreje Drkulec poslužili prisutne objedom i odabranim vinima. Oni su u potpunosti to obavili po pravilima ponašanja u sadašnjim uvjetima poštujući razmak i podjelu hrane za svaku osobu.