Novi prostor i ulaganja

Vinarija Galić planira širiti vinograde po Dalmaciji i Istri

Agrovijesti
Josip Galić Fotografija: Marko Kadija
Vinarija Galić radi na preseljenju u novu vinariju na oko 3000 kvadrata prostora. Ulaganje u novu vinariju u Kutjevu je 26 milijuna kuna, od toga 10 milijuna je povratno iz programa vinske omotnice.

Josip Galić, vlasnik vinarije Galić koja je na ovogodišnjem Festivalu Graševine osvojila čak osam zlata govori o planovima za razvoj svog vinskog biznisa, čime se ističe od drugih vinara tog kraja, gdje izvozi i gdje se sve mogu naći njegova vina.

U vinski biznis Galić je uplovio 2008.godine i tada je proizveo 30.000 boca, a danas je došao do brojke od 200.000. Startao je sa sedam hektara dok ih danas obrađuje 30 plus kooperanti od kojih nabavlja grožđe. Među nasadima vinograda je i 20.000 klonova graševine jer su vinarija partner na projektu Agronomskog fakulteta, a među ovogodišnjim zlatnim medaljama je i ona za vino od klonova.

Za početak, što vas izdvaja od drugih vinara toliko da ste ove godine osvojili osam zlatnih medalja?

Ne bih rekao da nas nešto posebno izdvaja od drugih. Od devet uzoraka koje smo poslali dobili smo osam zlata i na to sam vrlo ponosan. Tajna našeg uspjeha je naša upornost i naši ljudi. Tajna je u našem enologu Slavenu Jeličiću i predsjedniku upraveAndreju Markulinukoji vodi vinariju i koji je od prvog dana sa mnom u ovom projektu te svim ostalim zaposlenicima koji ovdje s nama rade odličan posao.

Kakva je zastupljenost vaših vina po Hrvatskoj? Gdje se vina Galić vinarije mogu naći?

Izvozimo uglavnom po Europi, a s vinima smo prisutni i po cijeloj Hrvatskoj. Najmanje smo zastupljeni u Slavoniji jer je Slavonija takva da rijetko tko pije butelje, to je žalosno no tako je.

Koja su vaša glavna izvozna tržišta i koliko izvozite?

Glavna izvozna tržišta su nam Njemačka, Švedska, Poljska, Austrija, Nizozemska i Francuska te susjedna nam BiH. Od ukupne količine vina koju proizvedemo 12 posto ide na izvoz, a ciljamo doći do 25%.

Uskoro će i nova vinarija biti gotova. Kakvi su vam još planovi za razvoj?

Radimo na preseljenju u novu vinariju na oko 3000 kvadrata prostora. Ulaganje u novu vinariju u Kutjevu je 26 milijuna kuna, od toga 10 milijuna je povratno iz programa vinske omotnice. Ulaganje u opremu za vinariju je 15,2 milijuna kuna, a od toga je povrat 7,6 milijuna iz programa vinske omotnice. Sredstva su osigurana iz kredita HBOR i OTP banke. Do sada sam u svoju tvrtku uložio devet milijuna eura, a u planu mi je doći do broja 333.000 boca kroz tri godine.

Nakon što završimo novu vinariju i tu priču sa 333.000 boca namjeravamo stati u Slavoniji i idemo prema Dalmaciji. U planu nam je jedan veći projekt u Dalmaciji i jedan manji u Istri. Razrađujemo nešto po tom pitanju.

I za kraj što biste izdvojili kao vaš najveći uspjeh?

Najveći uspjeh će biti kad dovršimo novi podrum.

 

  • Avatar
    ministar 19. Lipanj 2017. u 00:05 jači je od Todorića....
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje