Širenje šećernog biznisa

Viro sa Cristal Unionom dostavio ponudu za dvije srpske šećerane

Agrovijesti
Podjela prestižnih priznanja Zlatna repa Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Grčka kompanija Hellenic Sugar Industry priopćila je kako je okončan postupak prikupljanja ponuda u procesu prodaje njezinih podružnica u Srbiji. Kako su naveli, ponude su dostavljene od austrijske Agrane, francusko-hrvatskog konzorcija Cristal Union-Viro te novosadske MK grupe.

Grčka kompanija Hellenic Sugar Industry priopćila je kako je okončan postupak prikupljanja ponuda u procesu prodaje njezinih podružnica u Srbiji. Kako su naveli, ponude su dostavljene od austrijske Agrane, francusko-hrvatskog konzorcija Cristal Union-Viro te novosadske MK grupe. Iz Viro ovu vijest nisu htjeli komentirati dok ne dobiju povratnu informaciju Hellenic Sugar Industrya.

Hellenic Sugar u Srbiji posjeduje dvije šećerane i to Crvenku te šećernu Šajkaš u Žablju. Ove dvije šećerane su prošle godine ostvarile dobit od 2,8 milijardi dinara, odnosno oko 23 milijuna eura.  Tijekom proljeća srbijanski mediji su pisali kako najveće šanse za preuzimanje spomenute dvije srpske šećerane ima upravo Viro tvornica šećera iz Hrvatske zajedno s francuskom grupom Cristal Union. Tada su pismo namjere, osim Viro tvornice šećera, dostavili i Sunoko Miodraga Kostića te kompanija Petra Matijevića – kao i francuski Tereos.

Srbijanski mediji pisali su kako Viro ima velike izglede postati vlasnik ovih kompanija jer se uz pomoć svojih francuskih partnera snažno uključio u proces lobiranja. Razlog je to što žele proširiti proizvodnju zbog najavljenog ukidanja kvota za šećer u EU. Viro bi kupovinom ove dvije šećerane došao do proizvodnje od 200.000 tona šećera, čime bi mogli pokriti ukupan izvoz na europsko tržište, na koje Srbija može izvesti 181.000 tona. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje