SUSTAV NAVODNJAVANJA KAPINCI - VAŠKA

Virovitičko-podravska županija bit će lider u Hrvatskoj s oko 6000 navodnjavanih hektara

Agrovijesti
Navodnjavanje Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Kapinci - Vaška II. faza vrijedan je 36,9 milijuna kuna, a njime će se navodnjavati 568 hektara

Virovitičko-podravska županija prijavila je sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška II. faza na natječaj iz Programa ruralnog razvoja. Sustav je vrijedan 36,9 milijuna kuna, a njime će se navodnjavati 568 hektara površine.

– Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija. Velik dio naših projekata ima za cilj bolji život naših poljoprivrednika. Izradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, grade se još dva, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Za bespovratna europska sredstva prijavili smo sada sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, a slijede nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza.

Ovi novi sustavi, dakle Novi Gradac - Detkovac, Đolta te Kapinci – Vaška II. faza, navodnjavat će gotovo 1600 hektara i doprinijet će prvenstveno stopiranju katastrofalnih šteta od suša, ali i većim prinosima, jer to je naša zadaća prema našim poljoprivrednicima. A kada ih sve sagradimo, Virovitičko-podravska županija bit će hrvatski lider u navodnjavanju, s oko 6000 navodnjavanih hektara – naglasio je župan Igor Andrović.

Usporedbe radi, trenutačno se u Hrvatskoj navodnjava nešto više od 20.000 hektara.

Stalno ulaganje

Projektom druge faze Kapinci – Vaška predviđeno je proširenje dosadašnjeg sustava navodnjavanja za 568 hektara. "Pokrit" će se njime dva dijela: sjeverni uz naselje Novaki, površine 128 hektara, te južni uz naselje Višnjica, površine 440 hektara. Riječ je o području općina Sopje i Suhopolje, odnosno naseljima Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, podsjetimo, u kolovozu je prošle godine označio početak radova na sustavima Novi Gradac – Detkovac i Đolta, kojima će se natapati novih oko 1000 hektara površine. Ukupna im je vrijednost 55 milijuna kuna, što se u stopostotnom iznosu financira europskim novcem.

Prije dvije godine otvoren je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se prostire na 1260 hektara, a natapa se vodom iz Drave. Prema projekciji, sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza putem cjevovoda spojit će se na postojeći sustav te će se i tih 568 hektara natapati iz Drave. Virovitičko-podravska županija, ističe župan, konstantno ulaže u poljoprivredu.

Ona je tako u 2017. najviše u Hrvatskoj poticala svoje poljoprivrednike. Pokazuju to, naime, podaci Ministarstva financija o izvršavanjima lokalnih proračuna za tu godinu. Rekorder je u Hrvatskoj po poticanju poljoprivrednika gledano i po postotku proračuna, od 1,76 posto, i po izdvajanju za poljoprivrednike po glavi stanovnika, od 23,03 kune. Riječ je o ukupno 1,953.652 kune dodijeljenih sredstava. Za izravne poticaje poljoprivrednicima županije su u našoj zemlji u 2017. godini, inače, izdvojile više od 21 milijun kuna. I nije to jedina statistika kojom se mogu pohvaliti.

Rekorderi u Hrvatskoj

– Prema posljednjim informacijama, naša je županija najuspješnija u isplaćenim sredstvima po glavi stanovnika na području Slavonije, Baranje i Srijema kada je riječ o potporama iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike. U Virovitičko-podravskoj županiji iz tog je programa po glavi stanovnika isplaćeno 3411,75 kuna – ponosan je Andrović. Odavno su se, dodaje, orijentirali prema EU fondovima. Županijska razvojna agencija VIDRA trenutačno provodi 202 projekta vrijedna 96 milijuna 
eura.


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje