Mjere za spas

Virovitičko-podravska županija gospodarstvu će pomoći s oko tri milijuna kn

Agrovijesti
Fotografija:
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović predstavio je mjere za spas gospodarstva. Između ostalog, navodnjavanje se ne plaća, a kamata za proljetnu i jesensku sjetvu je nula posto

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović u ponedjeljak je  predstavio Mjere za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i gospodarstvenike Virovitičko-podravske županije kako bi se ublažili utjecaji koronakrize na privredu u županiji, javlja Glas Slavonije

"Kao što smo cijelo ovo vrijeme bili svjesni opasnosti od COVID-19, pa smo poduzeli niz mjera s naglaskom na brigu, sigurnost i zdravlje svih stanovnika Virovitičko-podravske županije, svjesni smo i vremena koja nam slijede. Predstoji nam bitka za svakog našeg poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, gospodarstvenika, za svako radno mjesto na području Virovitičko-podravske županije. Moram naglasiti da niti jedan započeti projekt Virovitičko-podravske županije nije stao, niti će stati, svi će se provesti i dovesti svrsi. Vlada RH donijela je dva paketa gospodarskih mjera koje se odnose na zadržavanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima i to se pokazalo kao odlična pomoć gospodarstvenicima. Shodno tome, Virovitičko-podravska županija s više od 3.000.000 kuna pomoći će gospodarskom sektoru na našem području, jer svaki naš stanovnik nam je važan, jer olakšavajući njegovu, olakšavamo i svoju budućnost", kazao je župan Andrović.

Najprije započinje mjera sufinanciranja režijskih troškova za mikro poslovne subjekte s 10 zaposlenih i to onima kojima je uslijed krize bio potpuno zabranjen rad. 

"Očekujemo da će nam za to biti potrebno negdje 500.000 kuna", rekao je župan dodavši da će se mjera odnositi na period kada su bili zatvoreni.

Virovitičko-podravska županija će tako za vrijeme pandemije koronavirusa svakom stanovniku poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači subvencionirati troškove zakupa sa 100 posto.

Kamata za proljetnu i jesensku sjetvu nula posto 

"Pritom ćemo produljiti ugovore o zakupu i subvenciji poslovnog prostora za vrijeme trajanja pandemije za sve stanare županijskih poduzetničkih inkubatora. Njihov boravak u ovim prostorima koje je za njih izgradila Virovitičko-podravska županija bit će potpuno besplatan", dodao je župan Andrović.

Za to je Županija izdvojila 280.000 kuna. Osim toga, oko 200.000 kuna iznosit će subvencioniranje kamata za vrijeme otplate kredita za COVID-19 zajma za obrtna sredstva HAMAG BICRO-a i otplate kredita za ESIF mikrozajmove, za obrtna sredstva poduzetnicima i obrtnicima s područja VPŽ-a, za što su im djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte.

Povećana je i subvencija kamata na kratkoročne kredite za proljetnu i jesensku sjetvu, tako da će kamata za poljoprivrednike koji budu koristili ovu mjeru iznositi – nula posto.

"Dio je to mjera kojima pomažemo našim poljoprivrednicima. Osim toga, sve korisnike naših sustava navodnjavanja oslobodit ćemo plaćanja naknade za korištenje tih sustava, što na godišnjoj razini iznosi oko 500.000 kuna. Raspisat ćemo i Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2020. godinu u iznosu od gotovo milijun kuna", kazao je župan. 

Tu je i Program poticanja malih i srednjih poduzetnika u drvno-prerađivačkoj industriji na području Virovitičko-podravske županije, za što će Županija izdvojiti 500.000 kuna, a za sufinanciranje programa očuvanja tradicijskih obrta dodatnih 100.000 kuna.