Sajam

Više od 200 priplodnih grla prijavljeno za 83. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Agrovijesti
Šetlandski poni Fotografija: Pixabay
Povodom ove velike sajamske priredbe, komisije za ocjenu kvalitete u čijim sastavima su eminentni stručnjaci iz zemlje i regije, ocjenjivati će kvalitetu u 30 grupa. Poseban segment ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma biti će izložba živina, Nacionalna izložba stoke, u okviru koje je najbrojnija i posjetiocima najinteresantnija, izložba konja.

Već po tradiciji iz godine u godinu sve je veći interes uzgajivača konja za Nacionalnu izložbu, pa je ove godine prijavljeno više od 200 priplodnih grla konja starosti od 3 do 12 godina, piše Cavalier Noir. Broj prijavljenih grla ni najmanje ne čudi, jer je ovo najstarija, najprestižnija, najcjenjenija i najbrojnija izložba u Republici Srbiji. Poznata po temeljnoj i pažljivoj selekciji i izboru najboljih primjeraka koji će sudjelovali na izložbi, biti klasirani, a oni najbolji i ponijeti laskave prestižne titule za kvalitetu Novosadskog sajma.

I ove godine najviše je prijavljeno grla Lipicanske rase, a zastupljena su još i grla rase Nonius, Hrvatski hladnokrvnjak, Arapske rase i kao i uvijek, najmlađim posjetiocima najinteresantniji, Šetlandski poni. Broj prijavljenih grla u mnogome prelazi smještajne kapacitete Novosadskog sajma (98 grla). Iz tog razloga komisija će izvršiti selekciju prijavljenih grla i njih oko 120 uputiti na analizu krvi. To će biti još jedan dio selekcije, jer će na osnovu dobivenih rezultata, nadležne veterinarske institucije samo grlima čiji rezultati budu ispunili sve propisane parametre, a odobriti sudjelovanje na izložbi konja. Na taj način maksimalno 98 grla iz svih krajeva Republike Srbije, će se “useliti” 10 i 11. svibnja u halu 15. Novosadskog sajma, a koje će komisija za ocjenu kvalitete u konjogojstvu, 12. odnosno 13. svibnja ocijeniti, klasirati, a najboljima i dodijeliti prestižna šampionska priznanja Novosadskog sajma. Komisija za ocjenu kvalitete u konjogojstvu raditi će na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Pejićem i članovima mcc.Ljuba Štrbac, doc.dr Vladimir Đermanović i tajnik dipl.ing. Tomica Šoškić.

Pored nadaleko čuvene i prestižne izložbe konja i na manježu Novosadskog sajma, u planu su interesantna nadmetanja i događaji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje