Vinarstvo

Više od 4.000 vina iz 37 zemalja na natjecanju u Francuskoj, Hrvatska počasni gost

Agrovijesti
Vino Fotografija: Thinkstock
Hrvatska koja ima 200 vrsta loze, od kojih je 60 autohtonih, te 300 različitih regija u kojima se proizvodi vino, je počasni gost obljetnice.

Više od 4000 vina iz 37 zemalja natjecalo se u subotu u Bourg-sur-Gironde, na francuskom jugozapadu, na 40 godina starom najvećem međunarodnom natjecanju vina u Francuskoj, Challenge international du vin na kojem je Hrvatska počasni gost.

Hrvatska koja ima 200 vrsta loze, od kojih je 60 autohtonih, te 300 različitih regija u kojima se proizvodi vino, je počasni gost obljetnice.

Tri zemlje, Jordan, Ukrajina i Bosna i Hercegovina su predstavljene prvi puta na tom natjecanju svjetskog ugleda pokrenutom 1976. čiji će dobitnici za 2016. biti poznati 8. travnja.

Među vinima u natjecanju je 60 posto crnog vina, 25 posto bijelog suhog vina, 6 posto pjenušavih vina, 5 posto rosea, 3 posto slatkih vina i 1 posto rakija.

Nakon tih degustacija kako bi se jamčilo da će vina u prodaji biti identična nagrađenim i kušanim vinima, pokreću se dva tipa kontrola. Nagrađena vina analizirat će neovisni laboratorij koji provjerava sukladnost vina, a uzorci nagrađenih vina se uzimaju i na prodajnim mjestima i zatim kontrolira odgovaraju li obilježjima nagrađenih.

Oko 1300 medalja, zlatnih, srebrnih i brončanih i 18 drugih specijalnih nagrada odlučuje 704 degustatora iz 21 zemlje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje