Dobra praksa

Više od 40 OPG-ova potpisalo ugovor za korištenje oznake "Vrgorac Quality"

Agrovijesti
Fotografija:
Ovaj model preuzeli smo kao primjer dobre prakse određenih europskih regija, kazao je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg

Novoizabrani gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg na svom je Facebook profilu jučer je objavio podatak da je do sad 40 lokalnih OPG-ova potpisaqlo ugovor za korištenje oznake Vrgorac Quality. 

-S ciljem jasnog diferenciranja naših poljoprivrednih proizvoda, ali i dokazivanja sigurne sljedivosti od proizvođača do krajnjeg kupca prije godinu dana definirali smo vlastitu oznaku kvalitete za naše poljoprivredne proizvode. Cilj je jasnom oznakom zaštititi proizvođača, ali i potrošače, a jedinstvenim marketingom promovirati sve nositelje oznake. Prošle godine imali smo prvih 10 potpisnika, a danas ih je potpisalo još 30-ak. Oznaku su dobili svi naši vinari, voćari, jagodari, a spremno čekamo i pčelare - poručio je Herceg. Sustav poticaja smo vezan je za nositelje oznake jer je cilj potaknuti izvrsnost i ujednačenu kvalitetu s jedinstvenom oznakom, ističe.

-Oznaka je definirana na način da svaki vlasnik OPG-a na oznaci ima svoj vlastiti broj OPG-a i svi zainteresirani prije odluke trebaju proći sustav Povjerenstva, imati uredne papire, plaćene obaveze prema gradu i zadovoljiti određene kriterije. Ovaj model preuzeli smo kao primjer dobre prakse određenih europskih regija. Imamo veliki poljoprivredni potencijal i planove s upravljanjem oznakom u interesu veće jedinične cijene proizvoda ali i postizanja sigurne sljedivosti, a time i zaštite proizvođača i potrošača - zaključio je gradonačelnik.