ZLOUPORABA DJEČJEG RADA U SRBIJI

Više od polovice djece između pet i 17 godina iz ruralnih područja Srbije angažirano na poslovima u poljoprivredi

Agrovijesti
Djeca uče o poljoprivredi u dnevnom kampu Fotografija: The Daily Sentinel
Jedna četvrtina seoske djece izložena zloupotrebi dječjeg rada, pokazalo istraživanje. Maloljetnicima zabranjeno voziti traktor i rukovanje mehanizacijom.

VIŠE od polovice djece između pet i 17 godina (52,4 posto) iz ruralnih područja Srbije, angažirano je na različitim poljoprivrednim poslovima, a polovica od tog broja izložena je zloupotrebi dječjeg rada!

Pokazalo je to istraživanje Sekons grupe "Brza procjena zloupotreba dječjeg rada u poljoprivredi u Srbiji", organiziana u sklopu projekta Međunarodne organizacije rada.

Djeca rade razne poslove, koje, po zakonu, ne bi smijeli. Primjerice, mlađi od 15 čuvaju stoku ili beru voće. Prema riječima prof. Slobodana Cvejića, direktora istraživanja Sekons grupe, određene aktivnosti spadaju u zloupotrebu dječjeg rada bilo zato što se obavljaju u dužem razdoblju nego što je propisima dopušteno za određni uzrast djece, bilo zato što je riječ o aktivnostima štetnim po zdravlje i razvoj maloletnika.

- Djeci mlađoj od 15 godina nije dozvoljen nikakav rad, pa ni čuvanje stoke - kaže prof. Cvejić. - Ako netko, u skladu sa obiteljskom tradicijom, povede malo dijete u branje malina ili jabuka, može ga samo ostaviti da sjedi u hladu sa dovoljnom količinom vode, ili da mu dozvoli da neku malinu ubere za sebe. Sve ostalo je zloupotreba.

Prema srpskim propisima, djeca mlađa od 15 godina ne smiju se baviti ekonomskim aktivnostima, dok oni između 15 i 18 mogu raditi do 35 sati tjedno. Prekovremeni i noćni rad svima je zabranjen. Uredba Vlade definira i koji su to opasni poslovi kojima djeca ne smeju biti izloženi: rad u prašini ili na vrućini, nošenje velikog tereta, rad sa opasnim alatima ili teškim strojevima, rad u povećanoj buci ili izloženost kemikalijama. To znači, da "klinci" od 12 do 13 godina nikako ne bi smjeli voziti traktor ili rukovati poljoprivrednom mehanizacijom.

Suprotno pretpostavkama kako je dječji rad na selu prisutan u siromašnim gospodarstvima ovo istraživanje, kažu u Sekonsu, pokazalo je da se on češće koristi u onim obiteljima koje proizvode za tržište, pa su u njega uključeni svi ukućani, da bi se uštedjelo na angažiranju dodatne radne snage.

Prisutnost dječjeg rada ustanovljeno je i izvan obiteljskih gospodarstava u kompanijama koje angažiraju dječju radnu snagu za poljoprivredne poslove - kažu istraživači.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje