Problemi s cijenama

Više od polovine srpskih kupina neće biti obrano

Agrovijesti
Kupine Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Brojni hektari kupinjaka u zapadnoj Srbiji ostati će neobrani, jer proizvođačima se ne isplati brati ovo voće, jer je trenutna otkupna cijena tek od 20 do 30 dinara po kilogramu.

Voćari ističu da sa ovakvom cijenom ne mogu pokriti ni troškove branja. S druge strane, hladnjačari se brane kako cijena ne može biti viša, zato što se u njihovim objektima nalaze ogromne količine kupine od prošle godine, koje nisu uspijeli prodati, pišu Večernje novosti.

Proizvođač Milomir Damljanović iz Pranjana, koji uzgaja kupinu na oko hektar, kaže da više od polovine nasada nije obrao, niti planira. Kupina je dobro rodila i odlične je kvalitete. - Krupne su kao šljive, ali nema otkupljivača. Cijena je prvo bila oko 40 dinara, a zatim je pala na 20 dinara – rekao je Damljanović. – Nismo mogli angažirati berače, pa smo brali mi, ukućani. Shvatili smo, međutim, da je i to neisplativo… i odustali. Ono što je ostalo neobrano – propasti će.

Svetozar Petrović iz Dragačeva navodi da je lani kupina otkupljivana za 120 dinara po kilogramu, a ove godine po čak četiri puta nižoj cijeni. - Kada bi postojalo uređeno tržište, pa da mi proizvođači potpišemo ugovore da ćemo narednih, recimo, pet godina davati kupinu po cijeni od 60 dinara, odmah bismo pristali, bez obzira što bi joj cijena možda bila dvostruko ili trostruko viša – predočava Svetozar. – Ovako nikada ne znaš šta će te snaći. Jedne godine odlična cijena i dobra zarada, sljedeće toliko loša da nemaš računice da ju bereš. Dođe mi da kupinjak iskrčim…

Hladnjačari navode da ne mogu plaćati višu cijenu, jer imaju dosta zaliha zaleđene kupine, koja čeka kupca. Dodaju da ni gram kupine ove godine još nisu izvezli, jer je tržište zasićeno. – Lani smo otkupili oko 250 tona kupine. Sve smo proizvođačima isplatili i doplatili. Nažalost, nije otišla u izvoz. Izvozna cijena je daleko niža od otkupne – rekla je Radmila Tiosavljević, otkupljivač.

Stručnjaci Instituta za voćarstvo u Čačku kažu da bi trebalo raditi na promociji kvalitete kupine, kao i samom sastavu, koji pozitivno utječu na zdravlje ljudi. To bi, po njima, moglo utjecati na povećanje potražnje kupine, a samim tim i više cijene.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje