Proširenje suradnje Srednje i Istočne Europe u obrani poljoprivrednih fondova EU

Višegradska skupina, zemlje Baltika i Hrvatska protiv smanjenja proračuna ZPP-a

Agrovijesti
Sastanak Višegradske skupine Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede Mađarske
"Zemlje Višegradske skupine (V4) i baltičke države se slažu da je predloženo smanjenje financiranja EU kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) u razdoblju nakon 2020. godine neprihvatljivo", izjavio je mađarski ministar poljoprivrede István Nagy u Bábolni na sastanku.

Sastanak ministara poljoprivrede Višegradske skupine u proširenom sastavu (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka + Hrvatska, Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska i Slovenija) održan je danas u Babolni, u Mađarskoj u sklopu kojeg su iznešena i stajališta na teme reforma Zajedničke poljoprivredne politike i situacija na tržištu (mlijeko, svinjsko meso i šećer).

Potpisana je i zajednička izjava o viziji "BIOEAST" srednjoistočne europske inicijative za poljoprivredu, akvakulturu i šumarstvo u biogospodarstvu temeljenima na znanju.

"Zemlje Višegradske skupine (V4) i baltičke države se slažu da je predloženo smanjenje financiranja EU kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) u razdoblju nakon 2020. godine neprihvatljivo", izjavio je mađarski ministar poljoprivrede István Nagy u Bábolni na sastanku.

Sastanak Višegradske skupine

Nagy je naglasio da Mađarska i njezini regionalni saveznici smatraju kako je planirano smanjenje financiranja ZPP-a predloženo od strane Europske komisije neprihvatljivo, posebno s obzirom na činjenicu da će objavljene regulatorne promjene značajno povećati teret poljoprivrednicima.

Prema izračunima mađarskog Ministarstva poljoprivrede, na temelju prijedloga Europske komisije, financiranje Mađarske CAP smanjilo bi se za 16,4% u slučaju izravnih plaćanja, a financiranje ruralnog razvoja smanjilo bi se za 26,6% u sedmogodišnjeg programskog razdoblja nakon 2020. godine.

Ne možemo tražiti od poljoprivrednika da rade više dok Komisija želi drastično smanjiti sredstva ", dodao je. "Financiranje izvedeno iz Zajedničke poljoprivredne politike mora i dalje biti primljeno od strane poljoprivrednika", istaknuo je ministar.
 

"Održavanje sadašnje razine financiranja temeljene na proizvodnji, što je osobito korisno poljoprivrednicima iz sektora mlijeka i stočarstva, voća i povrća i drugim poljoprivrednicima pokazuje da će to biti težak zadatak. Zajedno s našim saveznicima učinit ćemo sve što je u interesu održavanja sadašnje razine financiranja ", rekao je mađarski ministar poljoprivrede, a prenose mađarski portali.

Ovo je prvi put da su ministrima poljoprivrede zemalja Višegradske skupine i njihovim kolegema iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Slovenije pridružili predstavnici baltičkih država kako bi raspravljali o trenutnim pitanjima zajedničke poljoprivredne politike.

"Naš je prioritet u smislu proračuna zadržati sadašnju razinu financiranja ZPP-a i osigurati adekvatnu fleksibilnost za države članice u korištenju njihovih nacionalnih omotnica. Hrvatska se još uvijek nalazi u razdoblju postupnog preuzimanja ukupne omotnice za izravna plaćanja do 2020 godine, pa se ne možemo složiti s smanjenjem državne omotnice za izravna plaćanja, osobito zbog negativnih trendova u našem poljoprivrednom sektoru koji treba podržati ukoliko se ti trendovi preokrene, izjavio je na sastanku državni tajnik hrvatskog ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje