Industrija mlijeka

Višemilijunska ulaganja u mljekaru Inmer u Gradačcu

Agrovijesti
Dukatovi proizvodi Fotografija: Davor Višnjić/PIXSELL
U odnosu na 2015. godinu, u 2016. povećan je i otkup mlijeka od 3.600 domaćih farmera iz BiH, dok je Lactalis grupacija u proizvodne pogone i stučni kadar Inmera investirala 1,8 miliona KM.

Prodaja mlijeka i mliječnih proizvoda kompanije Lactalis BH, u sklopu koje posluje i gradačačka mljekara Inmer, u protekloj godini na bh. tržištu povećana je za 20 posto, pokazuju rezultati poslovanja u 2016. godini.

Među više od 60 proizvoda u BiH, proizvedenih od mlijeka s domaćih farmi, brendova Dukat, Domaće blago i Dar prirode, najtraženiji među potrošačima bili su oni iz Dukat portfolia. Kada je u pitanju izvoz, mljekara Inmer zadržala je istu poziciju, koja podrazumjeva da je iz ove domaće mljekare izvezeno otprilike 30 posto ukupno izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. 

U odnosu na 2015. godinu, u 2016. povećan je i otkup mlijeka od 3.600 domaćih farmera iz BiH, dok je Lactalis grupacija u proizvodne pogone i stučni kadar Inmera investirala 1,8 miliona KM. 

- Pored proizvodnih pogona, vrlo nam je bitan i razvoj ljudskih potencijala. Možemo izdvojiti uspješne primjere naših stipendista, bh. postdiplomaca koji su bili na školovanju na jednoj od najprestižnijih visokoškolskih ustanova, Ecole Superieure d'Agriculture, i obavljanju prakse u Lactalisovim tvornicama za preradu i proizvodnju mlijeka u Francuskoj, a sada su naši mladi i perspektivni tehnolozi u Inmeru. U 2017. planirali smo još veća ulaganja koja će iznosti oko 2,5 miliona KM, što u totalu premašuje 22 miliona KM investicija u ovu kompaniju od 2007. godine. Ulaganja ove godine podrazumijevaju i dodatno investiranje u distributivnu mrežu, te obuku i podršku našim domaćim farmerima - izjavio je direktor Lactalisa BH Duško Glišić. 

Prethodna godina za ovu kompaniju protekla je i u znaku uspješno realiziranih društveno-odgovornih aktivnosti, poput donacije tromjesečne zalihe mlijeka SOS Dječijim selima, dodjele stručnih stipendija mladim kadrovima, finansiranja izgradnje modernih natkrivenih parkirališta za bicikle u pet bh. gradova te kroz sponzorstva različitih značajnih sportskih manifestacija, kao što su Sarajevski polumaraton, prva noćna utrka u Travniku i Banjoj Luci, Giro di Sarajevo i brojnih drugih. 

U 2016. godini gradačaki Inmer našao se na listi 100 najvećih preduzeća u BiH, kao jedina  kompanija iz mliječnog sektora u BiH koja je, na osnovu parametra izvoza, uspjela ostvariti pozicioniranje na ovoj značajnoj rang listi. Kao i do sada Lactalis BH i Inmer su bili i nagrađivani za kvalitet svojih proizvoda na raznim prehrambenim i privrednim sajmovima u BiH i regiji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje