BIOLOŠKA RAZNOLIKOST

Višestoljetna lipa iz Nove Vesi Petrijanečke

Agrovijesti
Fotografija:
Udruga 'Nova Ves u srcu' je uz podršku Varaždinske županije postavila informativnu ploču o lipi iz 15. stoljeća koja raste pokraj kapele Sv. Katarine u Novoj Vesi Petrijanečkoj

U subotu, 7. ožujka, u Novoj Vesi Petrijanečkoj otkrivena je dvojezična informativno-edukativna ploča na kojoj se na hrvatskom i engleskom jeziku pružaju osnovne informacije o lipi iz 15. stoljeća koja raste pokraj kapele Sv. Katarine u Novoj Vesi, izvijestili su iz Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije.

Ploča je postavljena sa ciljem veće prepoznatljivosti te isticanja biološke raznolikosti Varaždinske županije. 

Udruga „Nova Ves u srcu“, ističe predsjednik Udruge i županijski vijećnik Roman Strelec, nakon nekoliko uspješnih projekata u 2019. godini, inicirala je te provela ovaj projekt koji će se u narednom vremenu vezati i na očuvanje te zaštitu lipe kao vrijednog biološkog, kulturološkog i povijesnog spomenika.

U sklopu projekta, uz otkrivanje dvojezične informativne ploče sa osnovnim informacijama o višestoljetnoj lipi, izdana je i brošura u kojoj se o stablu lipe govori iz povijesnog i drugih aspekata. 

Predsjednik udruge Roman Strelec, zahvalivši se Županiji na prepoznavanju važnosti ovog projekta, zajedno sa suradnicima je napomenuo kako je prepoznavanje i isticanje specifične biološke raznolikosti važno jer generira pozitivan osjećaj pripadnosti, kao i čvrstu poveznicu sa poviješću kojoj je ova višestoljetna lipa bila svjedok.