Brexit

Viski i losos predvodili snažan rast škotskog izvoza hrane i pića

Agrovijesti
Losos, riba, obrok, ručak Fotografija: Thinkstock
Škotski izvoz hrane i pića porastao je u prvom tromjesečju više od 10 posto na godišnjoj razini, što po riječima škotskog ministra poljoprivrede naglašava potrebu škotskog sudjelovanja u pregovorima o Brexitu, prenose britanski mediji

Škotska je u prva tri ovogodišnja mjeseca izvezla hrane i pića ukupne vrijednosti 1,2 milijarde funti, što je za 11 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju najnoviji podaci,

Škotski viski i škotski losos zauzeli su vodeća mjesta na ljestvici britanskog izvoza u prvom kvartalu 2017. godine, s udjelom u ukupnom britanskom izvozu hrane i pića od 22 posto, prenose u nedjelju britanski mediji.

Škotsko nacionalno piće zauzelo je prvo mjesto na toj ljestvici s vrijednošću izvoza od 875,8 milijuna funti, što je 79 milijuna funti odnosno 9,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupna je vrijednost izvoza hrane poskočila 45,5 milijuna funti ili 14 posto, navodi BBC.

U stavci hrane prednjačila je riba i plodovi mora, uz skok vrijednosti izvoza za 48,3 milijuna funti odnosno 30,8 posto.

Izvoz stočne hrane skočio je 56,5 posto a izvoz jaja i mliječnih proizvoda za 40,4 posto. Nasuprot tome, izvoz žitarica smanjen je 42,6 posto a izvoz žive stoke i mesa za 2,1 odnosno 1,5 posto.

Europska unija zadržala je poziciju najvećeg škotskog regionalnog izvoznog tržišta izvan Velike Britanije, s rastom vrijednosti izvoza od 50 milijuna funti.

Škotski ministar poljoprivrede Fergus Ewing konstatira da podaci naglašavaju potrebu uključivanja Škotske u pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU.

"Prošla godina je bila rekordna za škotski izvoz hrane i pića a novi podaci jasno pokazuju još snažniji rast", ustvrdio je Ewing.

Kako je istaknuo, jasno je da je zadržavanje pristupa jedinstvenom tržištu EU ključno za škotske proizvođače hrane i pića te gospodarstvo u cjelini. "Gubitak pristupa tržištu dovest će škotsku industriju u značajno nepovoljan položaj, izlažući poslovanje tvrtki carinskim ograničenjima i regulatornim zahtjevima", podsjetio je.

"Premijer mora uvesti predstavnike škotske vlade za pregovarački stol o Brexitu, pri čemu bi početna točka novog pristupa - kakav god on bio - trebalo biti kontinuirano sudjelovanje u jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji", rekao je Ewing.

Njegov kolega iz britanske vlade Michael Gove izjavio je pak da će britanska vlada iskoristiti Brexit 'za razvoj novih trgovinskih odnosa' od kojih će koristi imati i škotski proizvođači hrane, piše BBC.

"Naša ambicija je da Velika Britanija postane istinski globalna trgovinska nacija i tu se otvaraju sjajne prilike za najpoznatije škotske izvozne proizvode poput viskija, lososa i džina za ostvarivanje koristi i prednosti s obzirom na rastuće zanimanje za britansku hranu i piće širom svijeta", kazao je Gove, koji će sljedeći tjedan sudjelovati sudjelovati na stočarskom i poljoprivrednom sajmu u Edinburghu.

"Paralelno pripremama za napuštanje EU odlučni smo razvijati nove trgovinske odnose od kojih će koristi imati škotski poljoprivrednici i proizvođači hrane. Radujem se što ćemo o tim prilikama imati prigodu raspraviti na Royal Highland Showu", dodao je Gove.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje