11 MJERA U POLJOPRIVREDI

Vlada donijela paket mjera za borbu protiv koronavirusa

Agrovijesti
Fotografija:
Unutar 63 mjera za borbu protiv koronavirusa koje je danas izglasala Vlada Republike Hrvatske, a koje se odnose na pomoć gospodarstvu, jedanaest mjera odnosi se na područje poljoprivrede

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 17. ožujka donijela paket od ukupno 63 mjera za borbu protiv koronavirusa, koje se odnose na pomoć gospodarstvu sa ciljem prevencije šteta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na početku sjednice rekao kako je dinamika porasta broja zaraženih umjerena, zahvalio Stožeru civilne zaštite,  najavio nove mjere za spriječavanje širenja zaraze, kao što je privremena obustava rada trgovina, kina, trgovačkih centara, uslužnih djelatnosti, teretana, sajmova i noćnih klubova te pozvao na osobnu odgovornost građana. 

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je paket mjera za pomoć gospodarstvu, kojima je najvažniji cilj zadržavanja radnih mjesta i osiguravanje likvidnosti gospodarstva. 

Prvi set mjera su horizontalno raspostranjene mjere prema subjektima koji su osjetili ili će uskoro osjetiti posljedice koronavirusa. Mjerom o odgodi plaćanja javnih davanja omogućuje se odgoda plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa. Odgoda plaćanja na početku je tri mjeseca, a moguće je odgodu prolongirati za još tri mjeseca. Najavio je i obročnu otplatu dugovanja kroz vremenski period od 24 mjeseca bez kamata.

Također, predstavio je set mjera u suradnji s HNB-om i HBOR-om, koje su usmjerene na olakšavanje trenutnih poteškoća subjektima i građanima. Poduzetnici dobijaju moratorij na obveze u trajanju od tri mjeseca, odobravanje kredita za likvidnost, te mogućnost reporograma postojećih i dodatnih obveza. Marić je istaknuo i izravan pristup mjere prema građanima, koja se odnosi na stambene i druge kredite. Naime, građanima koji su zapali u poteškoće omogućit će se odgoda plaćanja kreditnih obveza na rok od tri mjeseca.

Od 16 zakonski prijedloga i niz podzakonskih akata, Marić je istaknuo i mjeru potpora za održavanje i očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća. „Za tu i brojne druge mjere pratimo i pratit ćemo aktivnosti na europskom planu”, rekao je Marić te istaknuo kako će Hrvatska biti aktivni korisnik.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je Vladu kako je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo 11 mjera. Riječ je o sljedećim mjerama:

-Primjena dodatnog mehanizma fleksibilnosti između fondova za povećanje proizvodno vezanih plaćanja ili uvođenje interventnih mjera (Program za poljoprivredu) uz prethodno odobrenje Europske komisije.
-Pomoć sektoru poljoprivrede zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova (predlaganje novog programa državnih i de minimis potpora). 
-Financiranje privremene obustave ribolova uz prethodno odobrenje Europske komisije. 
-Povećanje sredstva za de minimis potpore za sektor ribolova i akvakulture. 
-Financiranje ambalaže za proizvode ribarstva uz prethodno odobrenje Europske komisije. 
-Odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente – prerada drva i proizvodnja namještaja. 
-Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza korisnicima svih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja. 
-Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza vezanih uz de minimis potpore 2019. - prerada drva i proizvodnja namještaja. 
-Uspostavljanje kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva.
-Odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske. 
-Odgoda plaćanja naknada za koncesije i privez brodova u ribarstvu. 

Ministrica Vučković je predstavila dopune zakona kojima se predviđa iznimno korištenje državnog proračuna te odredbe pratećih uredbi, kao i prijedlog odluke o odgodi plaćanja zakupnina i koncesija državnog zemljišta na tri mjeseca, što je usvojeno.  

Guverner HNB-a Boris Vujčić usporedio je krizu s koronavirusom s kratkotrajnim ratom, u kojem je istovremeno nastao šok na strani ponude i šok na strani potražnje. Vujčić je istaknuo kako će ovo stanje ipak biti kratkotrajno – predviđa da će trajati tri do šest mjeseci. „Nitko se ne treba brinuti da će u bilo kojem trenutku doći do problema bilo s kunskom, bilo s deviznom likvidnošću”, rekao je.   

Vlada je danas pokrenula portal Koronavirus.hr, gdje se građani mogu detaljno i pouzdano informirati te upoznati sa svim mjerama u borbi protiv koronavirusa.