Poslovanje tvrtki

Vlada razmatra mogućnost pomoći Petrokemiji s 200 milijuna kuna

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Nikola Ćutuk/PIXSELL
Tehnički premijer Tihomir Orešković u srijedu je, nakon obilaska kutinske Petrokemije, izjavio da Vlada razmatra tehničke mogućnosti da se s 200 milijuna kuna pomogne toj tvrtci, iz koje poručuju kako postoji zainteresirani strateški partner,čija je ponuda poslana na razmatranje Ministarstvu gospodarstva.

Orešković je nakon sastanka novinarima kazao kako je s predsjednikom Uprave Nenadom Zečevićem razmatrao način na koji bi Vlada mogla pomoći Petrokemiji da razriješi problem nelikvidnosti. "Tu se radi o oko 200 milijuna kuna, poruka je da je Vlada spremna pomoći, ali moramo naći pravi mehanizam za to", rekao je Orešković.

Potvrdio je da se razmišlja o kreditu HBOR-a, ali i naglasio kako očekuje suradnju dobavljača prirodnog plina INA-e i PPD-a. "Mislim da ćemo naći rješenje, ali trebamo definirati uvjete. To neće biti bianco ček, jer Vlada ima odgovornost prema građanima, uvjeti moraju biti fer prema svima", poručio je Orešković.

Naglasio je kako će Vlada poduzeti sve kako bi zaštitila interese Hrvatske. "Mislim da je svima jasno da je Petrokemija strateška firma, sa 1600 zaposlenih. Opskrbljuje poljoprivredu gnojivom, tu su i druge tvrtke povezane s Petrokemijom i mislim kako je za Hrvatsku važno da vidimo na koji način tu možemo pomoći", rekao je.

Orešković je čestitao Upravi na rezultatima ostvarenim u proteklom razdoblju, ocijenivši kako je riječ o velikom napretku u restrukturiranju tvrtke, nužnom kako bi se Petrokemija stabilizirala te nastavila proizvodnju i investiranje. Uvjeren je da će se rješenje za dugove Petrokemije naći u idućih mjesec dana.

Na pitanje može li se proizvodnja održati bez strateškog partnera, odgovorio je kako je općenito za sve državne tvrtke nužno razmotriti potrebu traženja strateškog partnera te ocijenio kako bi takav potez morao voditi povećanju tržišta, proizvodnje i zaposlenosti.

Predsjednik Uprave Petrokemije Nenad Zečević zahvalio je premijeru i ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću na razumijevanju za Petrokemiju. Podsjetio je da je prošla Vlada u rujnu 2015. zadužila Ministarstvo gospodarstva da pronađe odgovarajuće rješenje za stabilizaciju tvrtke.

Istaknuo je kako je izuzetno važna sanacija duga prema dobavljačima prirodnog plina, podsjetivši kako je iza Petrokemije proces dokapitalizacije koji nije proveden do kraja. "Upravo tih 200 milijuna kuna o kojima razgovaramo nije uplaćeno", kazao je Zečević.

Naglasio je kako je za tvrtku važan i pristup strateškog partnera. "Odgovarajuća ponuda postoji, ona je 'izanalizirana' i kao takva je predana Ministarstvu gospodarstva, koje treba poduzeti daljnje korake", ustvrdio je Zečević.

Uvjeren je da će INA i PPD imati sluha za Petrokemiju, budući da sudjeluje s 35 posto u potrošnji plina u Hrvatskoj, da "drži 100 milijuna kuna prihoda Plinacroa te 35 posto tereta HŽ Carga". "Petrokemiju treba gledati u širem kontekstu i uvjeren sam da to razumiju i dobavljači, jer je riječ o njihovim interesima", rekao je Zečević.

 Inače, Petrokemija je 2. listopada 2015. pozvala zainteresirane ulagatelje na iskaz interesa za upis novih dionica Petrokemije. Poziv se temeljio na Vladinoj odluci od 24. rujna kojom je ovlastila Ministarstvo gospodarstva da, upravljajući dionicama u vlasništvu države, na glavnoj skupštini Petrokemije glasa za prihvaćanje revidiranog plana restrukturiranja sukladno kojem bi se osigurala dugoročna stabilnost kutinske tvornice gnojiva kroz dokapitalizaciju.

 Nadzorni odbor Petrokemije potkraj studenoga prošle godine dao je suglasnost Upravi za provođenje postupka dubinske analize Petrokemije i otvaranje sobe za pregled podataka, sukladno utvrđenim listama podataka i unaprijed potpisanim ugovorima o povjerljivosti podataka. Dubinska analiza provedena je u razdoblju od 30. studenoga do 21. prosinca 2015. godine.

Krajem veljače ove godine Uprava Petrokemije izvijestila je da je zaprimila određeni broj pisama o daljnjoj zainteresiranosti potencijalnih strateških partnera za nastavak razgovora u cilju provođenja dokapitalizacije. 

 "Nastavno na provedene aktivnosti Uprava je zaprimila određeni broj pisama o daljnjoj zainteresiranosti potencijalnih strateških partnera za nastavak razgovora, koji će omogućiti donošenje daljnjih odluka, kako Društva tako i njegovog većinskog vlasnika, u cilju provođenja postupka dokapitalizacije Petrokemije", navodi se u priopćenju te kompanije.

 Petrokemija je prošle godine ostvarila 2,58 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je 14,8 posto više nego u 2014. godini, te je iskazala gubitak nakon oporezivanja na 93,2 milijuna kuna. Riječ je o smanjenju gubitka u odnosu na 2014. godinu, kada je on iznosio 463 milijuna kuna.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje