Osiguranje usjeva

Vlada RS plaća pola osiguranja usjeva, poljoprivrednici nemaju ni toliko

Agrovijesti
Osiguranje Fotografija: Thinkstock
Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, kako bi motivirali poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve od elementarnih nepogoda u idućoj godini planiraju subvencionirati premije u iznosu od 50 posto.

Također, Vlada je pozvala osiguravajuća društva da sudjeluju u saniranju posljedica elementarnih nepogoda ponajprije kroz što hitniju isplatu i nadoknadu štete osiguranim poljoprivrednicima i predložila im da razrade modele većeg obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženo je da u planu korištenja sredstava agrarnog budžeta za 2018. godinu predvidi veći iznos sredstava za podršku osiguranju te u Pravilniku o usmjeravanju sredstava predvidi subvencioniranje premije osiguranja s fiksnim iznosom od 50 posto", navodi se u mjerama Vlade RS za ublažavanje utjecaja suše na poljoprivrednu proizvodnju. Iz resornog ministarstva su izjavili kako su i do sada subvencionirali premiju do 50 posto, te da je u agrarnom proračunu za ove namjene ove godine predviđeno 200.000 maraka.

"Pravo na premiju ostvarivano je za osiguranje u stočarstvu (objekti i stoka), voćarsko-vinogradarsku i povrtarsku i ratarsku proizvodnju", rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava u RS, kazao je kako je Udruženje dobilo i razmatralo prijedloge Vlade RS i da ih je uputilo svojim članicama.

"Dobili smo zaključak Vlade RS da se što prije i što kvalitetnije obrade odštetni zahtjevi da bi se na takav način poljoprivrednicima izašlo u susret. Svojim članicama smo dali smjernice i tražimo od njih da sve štete koje su imali po toj vrsti osiguranja obrade i isplate", kazao nam je Durmić.

Sa druge strane, dodaje, osiguravajuća društva već duže vrijeme u svojim proizvodima imaju osiguranje za poljoprivrednike, tako da nemaju šta novo za ponuditi. Smatra kako je odluka Vlade o poticajima na premiju nešto što bi moglo ohrabriti poljoprivrednike da zaštite svoje usjeve i imovinu.

"Svijest o osiguranju, ne samo u poljoprivredi, nego i inače, je dosta niska i to je nešto na čemu se u idućem razdoblju mora raditi da se ona poveća. Poticajima se može dosta utjecati na to. Na poljoprivrednike apeliram da se obrate osiguravajućim društvima i da od njih traže police koje su im neophodne", kazao je on.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, ne očekuje veće pomake kada je u pitanju broj onih koji će na ovaj način zaštititi svoju proizvodnju i uz činjenice da sve prognoze ukazuju kako i u idućim godinama postoje realne šanse za nove elementarne nepogode.

Razlog za to su, smatra on, loše stanje u agraru i težak položaj poljoprivrednih proizvođača, kao i osiguravajuće kuće koje, kako je ocijenio, nemaju puno sluha, a kriteriji su jako strogi.

"Do sada su se većinom osiguravali oni koji su bili na to primorani zbog kredita, jer je banka na tome inzistirala. Premije nisu toliko velike, ali u slučaju štete jako su rigorozne mjere procjene i stroga su pravila po kojima se šteta može naplatiti", kazao je Marinković, koji je ocijenio kako bi subvencije na premiju najviše mogle zainteresirati voćare i povrtare.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje