Svinjogojstvo

Vlasnik nogometnog kluba Schalke 04 želi u Srbiji proizvoditi ćevape

Agrovijesti
Ćevapi Fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
Clemens Tönnies, vlasnik njemačke kompanije "Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG", najavio ogromna ulaganja u srpsko svinjogojstvo. Njegova tvrtka je jedan od najvećih proizvođača svinja u Europi koja godišnje uzgoji oko 17 milijuna svinja, ali i oko 400.000 goveda i imaju promet veći od pet milijardi eura godišnje.

Vlasnik njemačke kompanije "Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG", Clemens Tönnies, poznat i kao vlasnik nogometnog kluba Schalke 04, izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu kako njegova kompanija, koja želi ući na tržište Srbije i investirati do 300 milijuna eura, ne dolazi da bi ugrozila srpske poljoprivrednike, već pomogla i potaknula  proizvodnju svinjskog mesa i izvoz.

Ovaj njemački biznismen potvrdio je kako namjerava organizirati proizvodnju mesa u Srbiji, a sa srpskim  premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorio je iduće korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobivanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz Srbije na njegovoj akademiji u Njemačkoj. Najavio je ulaganje od 300 milijuna eura u idućih nekoliko godina. 

Dobit ostaje u Srbiji 

Clemens Tönnies je poručio kako ne namjerava izvlačiti novac iz zemlje u koju dolazi, već će prihode od posla u Srbiji koristiti za dalje investicije u tu zemlju, odnosno u razvoj svinjogojstva. Objasnio je kako njegova kompanija izvozi u 98 zemalja svijeta, te da su svjetski izvoznik svinjskog mesa, sa udjelom od 82 posto po količini. Raspolažu sa 16 izvoznih ureda diljem svijeta koji će biti u situaciji u budućnosti izvoziti srpsko meso.

Clemens Tönnies

Najavio je kako namjerava u idućih pet godina intenzivno raditi na svom projektu u Srbiji, a da će lokacija biti izabrana tako da bude u središtu neke regije u kojem će se proizvoditi svinje. Ova kompanija u Njemačkoj  ima 17.000 kooperanta, uglavnom obiteljskih tvrtki koje dobro žive od tog posla.

Tönnies je naglasio kako u srpskoj poljoprivredi vidi ogromni potencijal jer ima plodnu zemlju i dobru proizvodnju.Njegova je kompanija već otvorila ured u Beogradu, koji radi na projektiranju deset farmi, koje neće pokriti cijelu proizvodnju, ali koje će biti model za proizvođače u Srbiji.

Najavio je kako će prvi korak biti prijenos znanja, te da će preko Internet platforme pozvati zainteresirane poljoprivrednike da se prijave za obuku u Njemačku u njihovoj akademiji, kako bi se upoznali sa tehnologijom proizvodnje.  

"Drugi korak će biti početak proizvodnje mesa. Tražimo da preuzmemo neku postojeću tvrtku kako bismo započeli  sa radom i bolje upoznali tržište", rekao je Clemens Tönnies, dodajući da je treći korak realizacija građevinskih radova na izgradnji farmi. Pozvao je sve koji se bave svinjogojstvom da im se priključe te kako nema ograničenja u količinama, ali da se ne može surađivati sa onima koji imaju manje od deset krmača.

Želi naučiti raditi ćevape

Na pitanje o planu za proizvodnju srpsko-njemačkog ćevapa najavio da će njegova kompanija proizvoditi "srpske ćevape", ako to kupci budu željeli i tražili. "Uživam u srpskim ćevapima. Sinoć smo bili na večeri, a nakon što smo jeli junetinu i janjetinu, tražio sam ćevape. Znamo kako se to radi, a ako ne znamo, pitat ćemo srpske proizvođače", zaključio je Clemens Tönnies,

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor sa kompanijom priprema za lipanj budući da Srbija mora još puno toga učiniti, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika kooperanta. 

Ovo je najveća tvrtka u Europi i namjera im je da za nekoliko godina u Srbiji proizvode na vlastitim farmama, ali i otkupe, četiri milijuna svinja godišnje. Srbija danas ima oko 2,8 milijuna svinja, a 2011. godine u Srbiji je stočni fond pao na razinu iz 1910.

Ova njemačka kompanija je jedan od najvećih proizvođača svinja u Europi koji godišnje uzgoji oko 17 milijuna svinja, ali i oko 400.000 goveda. Imaju promet veći od pet milijardi eura godišnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje