Biomasa

Vlast inertna, a peleti mogu potaknuti hrvatski 'new deal'

Agrovijesti
Peleti Fotografija: Thinkstock
Svoj prvi nastup na sajmu u Veroni Spačva namjerava iskoristiti i za promociju peleta na domaćem tržištu

Spačva iz Vinkovaca, najveći proizvođač bioenergenata u RH, ovaj je tjedan svoj asortiman prvi put izložila na najvećem europskom sajmu proizvođača peleta, na Progetto Fuoco u Veroni, na kojemu nastupa više od 500 tvrtki, piše Poslovni dnevnik.  

"Iskoristit ćemo ovu prigodu i predstaviti se talijanskom tržištu, koje je najveći potrošač peleta u Europi i gdje Spačva plasira veliki dio svoje proizvodnje", kaže predsjednik Uprave Dario Puljiz i dodaje kako je riječ o jednom od najvećih sajmova i na međunarodnoj razini koji prati proizvodnju obnovljivih izvora energije od drvne mase i svu prateću opremu. "Broj posjetitelja sajma raste iz godine u godinu i svjedoči koliko je u Europi snažno razvijena svijest o važnosti obnovljivih izvora energije. Cilj Spačve, kao i ostalih proizvođača u Hrvatskoj, je tu razinu svijesti prenijeti i na domaće tržište," ističe Puljiz.

Prva prednost koju donosi upotreba biomase, podsjeća, nadnacionalna je jer je riječ o ekologiji s obzirom na to da su pelete neutralan energent, što je nedostižna prednost u odnosu na energente fosilnog podrijetla. Korištenjem biomase kao energenta postižu se uštede do 60 posto u usporedbi s istom količinom proizvedenih kalorija fosilnog podrijetla. Biomasa se u najvećem dijelu prikuplja u ruralnim krajevima, u kojima nema baš velike ekonomske aktivnosti. Mogućnosti zapošljavanja su ograničene, što uzrokuje naglo smanjivanje broja stanovnika, što iseljavanjem, što manjim natalitetom, pa su prostori sve prazniji. Poduzetnici koji se bave obnovljivim izvorima energije, baš kao i svi ostali, ističe, uvijek imaju problema u poslovanju.

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje