Hrvatski proizvođači jagoda vrše pritiska na trgovce

Voćari: Pred Plodinama ćemo besplatno dijeliti hrvatske jagode

Agrovijesti
Vrgoračke jagode - Tvrtka Agrofructus tradicionalni i najveci otkupljivac u cetvrtak je zapocela otkup po cijeni od 17 kuna. Djelatnik na utovaru Marko Utorac Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
Hrvatski voćari kreću u novi oblik prosvjeda, kakvog do sada nije bilo kod nas. Besplatno će dijeliti domaće jagode kod Arena centra u Zagrebu, ispred prodajnog mjesta Plodina trgovačkog lanca koji se, kako kažu, reklamira kao hrvatski, ali ovih dana u svojoj ponudi nema hrvatske jagode nego one iz uvoza, točnije iz Italije.

Hrvatski voćari kreću u novi oblik prosvjeda, kakvog do sada nije bilo kod nas. Besplatno će dijeliti domaće jagode kod Arena centra u Zagrebu, ispred prodajnog mjesta Plodina trgovačkog lanca koji se, kako kažu, reklamira kao hrvatski, ali ovih dana u svojoj ponudi nema hrvatske jagode nego one iz uvoza, točnije iz Italije.

Kako nam je potvrđeno Hrvatska voćarska zajednica te nekoliko udruženja među kojima je Udruga uzgajatelja jagoda grada Zagreba, Udruga proizvođača jagoda Vrgoraca, udruga proizvođača jagoda Zagrebački prsten, te Udruga voćara i vinogradara Moslavina zajednički planiraju pokazati svoj revolt što se jedan od rijetkih domaćih trgovaca reklamira kao hrvatski, ali ipak ne želi u sezoni najveće proizvodnje na svoje police staviti domaće jagode. Mirnim prosvjedom želimo ukazati na devijacije u našem društvu i gospodarstvu, te pokazati kako pojedini lanci koji sebe nazivaju „nacionalnima“ uništavaj domaću poljoprivredu. Naglašavaju kako su svjesni da nikome ne mogu nametati poslovnu politiku, no kako je žalosno da se netko reklamira kao domaći lanac, a nije spreman prihvatiti domaće proizvode.

Iz Uprave Plodina tvrde kako su nestinite informacije da na njihovim policama nema domaćih jagoda. Kako nam je rečeno, imaju jagode od proizvođača iz Pitomače, Virovitice, nekolicine proizvođača iz okolice Zagreba te nešto iz Metkovića. Tvrde kako od nekih dobavljača nisu mogli dobiti količine koje su im potrebne. Iznenađeni su najavom da će hrvatski voćari održati miran prosvjedi ispred njihovog trgovačkog lanca zbog uvoza jagoda.

Hrvatska ove godine ima odličnu proizvodnju od oko 4000 tona jagoda što je dovoljno za podmirenje trenutnih potreba domaćih potrošača, a kako tvrde proizvođači i cijena je u okvirima onih kako se one trenutno kreću u drugim zemljama.

Naša jagoda je kvalitetnija, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenica da brzo dođe na tržište i da je svježa. Ako odete u bilo koju drugu zemlju, poput Austrije, Italije i Španjolske, nema šanse da ćete na polici sada naći uvozne jagode. Svi vode politiku zaštite domaće proizvodnje jedino u Hrvatskoj to očito nije slučaj, kažu. Hrvatska je do prije desetak godina bila ovisna o uvozu jagoda i drugog bobičastog voća, a to se postupno počelo mijenjati. Stasali su mali proizvođači, OPG-i, posebice u okolici Zagreba koji su razvili ovu proizvodnju i zadnjih godina postali dominantni na tržištu. Iako je trenutno vrhunac proizvodnje očito pojedini trgovci nisu spremni pustiti na svoje police domaće jagode, nego radije posežu za uvoznom, koja je vjerojatno nešto jeftinija (zbog masovne i velike proizvodnje), tvrde domaći voćari.

Sa željom da vidimo kakvu politiku vode trgovački lanci u Hrvatskoj, kada je riječ o plasmanu domaćih jagodama, upit smo poslali i drugim trgovačkim lancima.

„U ovom trenutku kao i u posljednjem periodu u maloprodajnoj mreži Konzuma mogu se kupiti isključivo hrvatske jagode, kažu u Konzumu. Konzum je od samih početaka svog organiziranog otkupa, započeo sa otkupima u Vrgorcu i Virovitici, te poticao proizvodnju i prodaju hrvatske jagode ne samo u Hrvatskoj, već i putem izvoza u zemlje regije, pa je tako hrvatska jagoda pronašla svoje mjesto i u zemljama u kojima posluje Mercator, dodaju.

Danas preko naših strateških dobavljača (Fragaria ima vlasitu proizvodnju na Brezovici na 20 hektara i otkup u Vrgorcu,Metkoviću ,Dugo selo ) te Marinada ( otkup Opuzen, Virovitica ,D.Miholjac) i dalje aktivno sudjelujemo u otkupu hrvatske jagode.“, zaključuju.

I Lidl Hrvatska u svojoj ponudi ima jagode idućih domaćih dobavljača i to Fragaria, Osatina te Zelena Vriježa.

Rast proizvodnje

Zagrebačke jagode

Hrvatska proizvodnja jagoda i bobičastog voća raste. Tako je prema podacima DZS u 2016. proizvedeno 3.383 tona jagoda, a prošle godine nešto manje oko 3.209 tona. Prema najavama ovogodišnja bi proizvodnja trebala dosegnuti oko 4000 tona pri čemu se najviše proizvede u tri regije – dolini Neretve, okolici Vrgorca i zagrebačkom prstenu po oko 1000 tona, dok se ostatak proizvodi u drugim dijelovima Hrvatske. Podaci DZS od ovog tjedna pokazali su da je i proizvodnja bobičastog voća u prošloj godini gotovo udvostručena. Proizvedeno je 1442 tone ovoga voća što je za 653 tona ili gotovo 83 posto više nego godinu dana ranije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje