Štete od mraza

Voćari traže donošenje uredbe za nadoknadu štete od mraza kakvu ima Austrija

Agrovijesti
Štete od mraza u vinogradima Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Hrvatske voćarske zajednice održala je sastanak povodom, kako ističu, katastrofalnih posljedica u voćarstvu nastalih od proljetnog mraza 21. i 22. travnja 2017.

Zaključili su kako je potrebno hitno popisati sve štete nastale djelovanjem mraza u suradnji s povjerenstvima za procjenu šteta.

Hrvatska voćarska zajednica nastavlja u ovoj situaciji raditi preko kriznog stožera sa ciljem bržeg i kvalitetnijeg popisa šteta i koordinacije na terenu, a zatražit će mjera pomoći na svim razinama, od općina, gradova, županija, države i Europska unija.

U HVZ ističu kako od Vlade RH treba zatražiti da se voćarstvu posveti posebna pažnja te da se zaduži Ministarstvo da pripremi tematsku sjednicu o stanju u voćarstvu. Također apeliraju na voćare da nastave s redovnim održavanjem voćnjaka radi ostvarivanja priroda u narednim godinama.

Pozivaju i na suradnju sa Savjetodavnom službom u procjeni i popisivanju šteta, kao i da se razrade mjere prema općinama, gradovima i županijama. Jedan od zahtjeva je i donošenje posebne Uredbe za nadoknadu šteta od mraza na primjeru Austrije. 

Frane Ivković glasnogovornik HVZ kaže kako se bez sustavnog pristupa rješavanju problematike voćarstva ništa neće napraviti. On smatra kako višegodišnja praksa popisivanja šteta ne daje nikakve rezultate, nego je potrebno da Vlada, zajedno s voćarima i Savjetodavnom službom napravi projekt kako sačuvati voćarstvo tako da se investira u sustav obrane od tuče i mraza. Isto tako, Ivković, misli da je potrebno hitno raditi na izgradnji barem 2 velike hladnjače kapaciteta 10.000 tona i to jedne u Slavoniji i Baranje, a druge u okolici Zagreba kako bi voćari imali svoje skladišne kapacitete.

Za austrijski model isplate šteta kaže da je dobar, jer postoji nacionalni i regionalni fond iz kojeg se pomaže poljoprivrednicima u ovakvim situacijama, no da i Austrijanci sve više gledaj kako se na sustavan način prilagoditi sve češćim elementarnim nepogodama koje uništavaju poljoprivrednu proizvodnju.  

  • Avatar
    ministar 28. Travanj 2017. u 23:04 kao djeca radovali smo se Mrazu....ali smo ga onda zvali DJED MRAZ...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje