HVZ

Voćari traže mjesec dana dulji rok za raspravu o pravilnicima za mjere iz Programa ruralnog razvoja

Agrovijesti
Zakonodavstvo, administracija, pisanje, propisi Fotografija: Pixabay
Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zatražila je u petak od tehničkog ministra poljoprivrede Davora Romića da za mjesec dana odnosno do 10. studenoga produži javnu raspravu o prijedlogu novog pravilnika o provedbi Mjere M04 ulaganja u fizičku imovinu, podmjere 4.1. potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja.

Vijeće Hrvatske voćarske zajednice na danas održanoj sjednici raspravljalo je i o nacrtu tog pravilnika te zaključilo kako je raspravu nužno produžiti za 30 dana, jer im još uvijek stižu primjedbe i pitanja o nekim rješenjima koja treba korigirati ili jasnije formulirati, izvijestili su iz HVZ-a.

Primjedbe ćemo objediniti i pisanim putem dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, najavljuju iz HVZ-a. 

Voćari od ministra Romića traže i da do formiranja nove Vlade ne donosi više nikakve odluke vezano uz Program ruralnog razvoja.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede je 21. rujna otvorilo javnu raspravu o prijedlogu dva nova pravilnika vezana uz provedbu mjere M04 iz Programa ruralnog razvoja - podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, a ta javna rasprava traje do ponedjeljka, 10. listopada. 

Kako su još ranije objavili iz Ministarstva, prijedlog novog pravilnika za operacije 4.1.1. sadrži niz novih i izmijenjenih odredbi sa svrhom pravednijeg i transparentnijeg povlačenja sredstava i ispunjenja ciljeva Programa ruralnog razvoja, kojima se novac želi usmjeriti u ruralni prostor, odnosno ulaganje u poljoprivredu i proizvodnju hrane.

Pri tome se želi postići rast i razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstva i jačanje njihove uloge u lancu hrane. Nije u skladu s ciljevima Programa da mali broj velikih subjekata povuče glavninu sredstava, objasnili su iz Ministarstva.

Kao neke od važnijih izmjena pravilnika za podmjere 4.1. u svojim su objašnjenjima navodili prijedloge da maksimalni intenzitet kombinirane potpore može biti do 70 posto (stari je pravilnik omogućavao do 90 posto), da najviša vrijednost javne potpore ne može iznositi više od milijun eura po projektu (do sada dva odnosno tri milijuna eura za prioritetne sektore - voće i povrće, stočarstvo uključujući peradarstvo). Iz Ministarstva su kao novine pravilnika naveli i da najviša vrijednost odobrene javne potpore po projektu za ulaganja isključivo u kupnju nove poljoprivredne opreme te gospodarskih vozila može iznositi 300 tisuća eura (do sada milijun eura), omogućavanje zajedničkih projekata isključivo za mikro i mala poduzeća, propisivanje da se povezana društva smatraju jednim korisnikom te mogu podnijeti jedan zahtjev za potporu po natječaju (do sada su sva povezna poduzeća mogla podnijeti zahtjev), itd.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje