Štete od mraza

Voćari traže premijerovu pomoć

Agrovijesti
Mraz prouzročio velike štete voćarima Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Voćari udruženi u Hrvatsku voćarsku zajednicu (HVZ) u petak su od tehničkoga premijera Tihomira Oreškovića zatražili hitne mjere i pomoć u sanaciji štete zbog mraza koji je potkraj travnja poharao voćnjake.

Voćari u otvorenom pismu tvrde da Ministarstvo poljoprivrede dosada nije provelo nijednu mjeru za popravak stanja u voćarstvu, iako su, kako kažu, upozoravali da se mjere trebaju provesti hitno i nabrojali gotovo sve što bi trebalo napraviti.

Tehničkom premijeru zamjeraju što nije smatrao potrebnim da ga predstavnici HVZ- upoznaju o razmjerima štete te što nije na sjednicu Vlade stavio na dnevni red nijednu točku o tome kako pomoći voćarstvu.

Stoga ističu kako njega te ministre poljoprivrede i financija smatraju izravnim krivcima za nepostupanje nakon šteta koje su u voćarstvu bile najveće u zadnjih 70 godina.

"Bilo bi lijepo čuti da ste se na odlasku pozabavili stvarnim problemima i da pri kraju mandata nađete rješenje za hitnu pomoć voćarstvu. Kako Vaši ministri nisu dali nijedan konkretan prijedlog za rješenje problema, a na sjednicu Vlade nije došao nijedan prijedlog za sanaciju stanja i zadržavanje zaposlenosti kao što su to napravili u Austriji ili Sloveniji koje su imale slične štete kao i mi, očekujemo da to Vi učinite", pišu voćari.

Pitaju mogu li do kraja mandata očekivati da se na dnevnom redu sjednice Vlade nađu prijedlozi slični onima u susjednim zemljama.

Podsjećaju na svoje prijedloge, koji uključuju financijsku pomoć radi održavanja voćnjaka do iduće berbe, oslobađanje plaćanja zakupa i najma državnog poljoprivrednog zemljišta na kojima su voćnjaci i vinogradi, otpis i refinanciranje kredita preko HBOR a te oslobađanje naknade za mirovinsko i zdravstveno za zaposlene u sektoru s ciljem zadržavanja zaposlenosti.

HVZ predlaže i oslobađanje od komunalnih i ostalih naknada koje su u nadležnosti lokalne i regionalne samouprave, a kao dugoročne mjere donošenje strategije razvoja voćarstva i omogućavanje izgradnju hladioničarskih kapaciteta malim i srednjim vlasnicima OPG-ova udruženim u proizvođačke organizacije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje