BiH

Voćarima propadaju stotine tona krušaka

Agrovijesti
Kruške Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednici u BiH ne znaju šta će sa stotinama tona krušaka koje su još početkom avgusta bile spremne za izvoz u Rusiju.

Jedan od najvećih proizvođača i otkupljivača Nikola Vukelić kaže da trenutno ima 200 tona krušaka, kako iz njegovih voćnjaka, tako i onih koje je otkupio, piše capital.ba.

„Ljetnje sorte kruške su već pretrpjele štetu i ne znamo šta ćemo sa njima. Odvest ću ih u Sarajevo pred Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja i istresti. Osim toga, trebaju mi prazne hladnjače za skladištenje voća koje dolazi. Ovo je ogromna katastrofa i šteta za poljoprivrednike. Uprava to nikako nije smjela dozvoliti. Morali su tražiti od inspektora da dođu ranije, kada su bili i u Srbiji i Makedoniji. Te dvije zemlje nemaju problema sa izvozom, a mi imamo jer smo tražili od inspektora iz Rusije da dođu tek u listopadu“, naglasio je Vukelić.

Ruski inspektori su obišli hladnjače i voćnjake u BiH, ali i provjeravali da li je bilo ponovnog izvoza. Vukelić kaže da su kod njega u petak bili inspektori i da su vrlo zadovoljni. „Kažu da je voće dobro i nisu mogli naći nikakve sumnje ni na bolesti ni na tretiranje. Međutim, kontrola je zakasnila, i ko zna kada ćemo dobiti dozvolu“, ogorčen je Vukelić.

Boris Tadić, konzultant Udruženja “Razvojni centar – Argonet”, tvrdi da su gubici već veliki, a ukoliko izvoz ne krene u Rusiju za maksimalno mjesec dana, propasti će oko 1.150 tona krušaka.

„Viljamovke je obrano više od 1.000 tona, butire oko 100, a santa marie oko 200 tona. Sada imam 28 tona krušaka koju ne mogu prodati i ne znam šta ću. Kilogram je od 0,8 do jednu KM, pa je jasno koliki je gubitak“, rekao je Tadić.

Smatra da je ponovni izvoz glavni motiv obustave izvoza, jer kvaliteta nikada nije bila upitna. „U državama sa efikasnim inspekcijskim i carinskim kontrolama ponovni izvoz nije moguć. Sličan problem smo imali nedavno sa mesom, a prije nekoliko godina sa lješnjacima. U oba slučaja je prvo intervenirala Turska. Naše kontrolne službe su potpuno neefikasne, što nas čini neozbiljnima u međunarodnoj trgovini, a ispaštaju jedino proizvođači u BiH“, naglašava Tadić.

Mile Arsenić, vlasnik tvrtke „Unaplod“, kaže da je morao smanjiti otkup krušaka, jer ih nema gdje skladištiti. „Sa voćem i povrćem se sada događa isto što kao sa izvozom mesa za Tursku. Uvozni lobi pobjeđuje domaće proizvođače, stavlja ih u neravnopravan položaj i guši proizvodnju. Odgovorno tvrdim da imamo kvalitetne proizvode koji mogu udovoljiti ruskom tržištu, tako da kvaliteta ne može biti razlog obustave izvoza“,  rekao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje