Savjetovanje

Voćarstvo može biti dio rješenja problema hrvatske poljoprivrede

Agrovijesti
Voće Fotografija: Thinkstock
Pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro najavio je izmjene Programa ruralnog razvoja

Jedanaesto znanstveno stručno savjetovanje hrvatskih voćara jučer je u Belom Manastiru otvorio dr. sc. Mario Njavro, pomoćnik ministra poljoprivrede Davora Romića, piše Glas Slavonije.

Njavro je tom prigodom najavio izmjene Programa ruralnog razvoja i tako opravdao nadanja voćara kako će i oni moći ravnopravnije sudjelovati u natječajima za sredstva iz EU-a. Savjetovanje hrvatskih voćara traje tri dana, a organizira ga Hrvatska voćarska zajednica zajedno sa Savjetodavnom službom, a u suradnji sa znanstvenim i stručnim institucijama, naveo je uvodno dr. sc. Krunoslav Dugalić, predsjednik Organizacijskog odbora savjetovanja, i dodao da je tema ovogodišnjeg savjetovanja "Voćarstvo i implementacija mjera ruralnog razvoja u Republici Hrvatske”.

Dr. sc. Mario Njavro pozdravio je sve prisutne u ime ministra poljoprivrede. "Jedan od razloga zašto sam na ovom savjetovanju je i da poslušam vas i vaše ideje prijedloge o programu ruralnog razvoja i kako da ih ugradimo u buduća rješenja i poboljšamo ga. Želimo postaviti čvrste temelje na kojima će se graditi gospodarski prosperitet ruralnog prostora, demografska obnova tog prostora, očuvanje okoliša, kulture, tradicije...", rekao je Njavro.

Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, naglasio je da voćari nemaju alternative konkurentnosti, a da bi je postigli, potrebna je implementacija struke u proizvodnju. "Hrvatski su voćari sa svim proizvodima konkurentni europskim voćarima i voćarstvo može biti dio rješenja problema hrvatske poljoprivrede. Ovi odlični rezultati u proizvodnji rezultat su implementacije znanosti i struke u neposrednu proizvodnju. No, odlični rezultati u proizvodnji nisu praćeni i odličnim financijskim rezultatima", kaže Zorić i dodaje kako nije voćarska proizvodnja problem – problem je nesređeno tržište. Treba riješiti pitanja oko Programa ruralnog razvoja jer je to put investiranja u proizvodnju, ali i u smanjenju razlika između pojedinih regija.

Na primjeru Italije, kaže Zorić, može se vidjeti kako su utrošena sredstva ruralnog razvoja i poticanjem voćarske proizvodnje pridonijelo se i uspješnom razvoju ruralnih područja, naveo je Zorić te napomenuo kako se uvijek ističe da se poljoprivrednici ne žele udruživati, što nije istina. Dovoljno je pogledati ovaj skup koji organiziraju upravo voćari udruženi u voćarsku zajednicu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje