PRVO TROMJESEČJE

Voće poskupjelo 45,9 posto, povrće pojeftinilo 22 posto

Agrovijesti
Fotografija:
Prema konačnim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Republici Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine voće poskupjelo 45,9 posto u odnosu na godinu ranije, svinje su poskupjele 39,3 posto, a cijene povrća pale su za 22 posto

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine porasle su za četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Cijene biljnih proizvoda porasle za 0,4 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda za 7,2 posto. Na rast cijena biljnih proizvoda u usporedbi s istim razdobljem lani utjecao je porast cijena voća, za 45,9 posto, od čega najviše cijena jabuka.

Također su porasle cijene maslinova ulja, za 3,1 posto, i krmnog bilja, za 2,3 posto.

Istodobno su pale cijene žitarica, za 8,2 posto, povrća, za 22 posto, i vina za 3,9 posto.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su u prvom tromjesečju za 7,2 posto prema istom razdoblju lani. Na taj su rast utjecale cijene svinja, koje su porasle za 39,3 posto, konzumnih jaja, za četiri posto i mlijeka, za 1,8 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u prvom tromjesečju prema istom razdoblju lani niže za 1,5 posto. Na taj pad najviše je utjecao pad cijena gnojiva od osam posto.

Pale su i cijene energije i maziva, za 1,2 posto te stočne hrane, za 4,8 posto. Cijena sjemena i sadnog materijala bila je 5,4 posto viša nego prošle godine, veterinarskih usluga 2,8 posto viša, a sredstava za zaštitu bilja 0,7 posto viša.