TJEDAN VOĆARA

Voćna priča OPG-a Dragaš Vedran

Agrovijesti
Fotografija: Privatni album Pogledajte galeriju
Vedran Dragaš iz Petrinje danas je uspješan proizvođač voćnih prerađevina, od kojih se posebno ističe čips od jabuke, sok od jabuke, aronije, različiti pekmezi (od šljive, šipka, jabuke, kruške i dunje) i goji bobice. Već dugi niz godina s polja Banovine ubiru se najslađi plodovi koje Vedran proizvodi u skladu s načelima ekološke poljoprivrede.

U intervjuu za Rural Direct g. Dragaš je otkrio kako je tekao njegov put do uspjeha, koje sve usluge nudi na svom OPG-u i tko sve sudjeluje u ovoj obiteljskoj proizvodnji.

Kako je započela Vaša priča o otvaranju OPG-a? Jeste li naslijedili obiteljsku tradiciju ili ste sve započeli od temelja?

Nakon rata otac i majka vratili su se na srušeno imanje pa su ga uz puno odricanja, truda i rada podigli iz pepela. U međuvremenu sam se i ja rodio. U tim poslijeratnim vremenima moji su se roditelji počeli baviti ratarstvom i tovom svinja. Otac je svakodnevno putovao iz grada na selo, a po potrebi i majka. Već kao osnovnoškolac svoje slobodno vrijeme provodio sam na tom našem imanju što me potaklo da upišem srednju prehrambenu školu u Petrinji. Tada sam došao na ideju da od svoje srednjoškolske stipendije posadim nasad goji bobica, relativno nepoznatog bobičastog voća u Hrvatskoj.

S obzirom da tov svinja i ratarstvo mojim roditeljima nije donosio ni adekvatnu zaradu ni zadovoljstvo okrenuo sam se voćarstvu. U njemu sam vidio perspektivu. Budući da sam u školi stekao dovoljno znanja o preradi voća, sve sam više razmišljao o tome kako bi bilo dobro imati mali pogon za preradu voća i povrća i time se baviti u životu. Nakon završene srednje škole, preselio sam se na selo i postojeći OPG prebacio na svoje ime.

Od tada se sve nadovezivalo jedno na drugo. Iskoristio sam potencijal nezagađenog okoliša i podnio sam zahtjev za upisnik u registar ekoloških proizvođača. Prijavio sam se na natječaj iz mjere ruralnog razvoja tip operacije 6.1.1. potpora mladim poljoprivrednicima. Renovirao sam objekt za preradu voća, proširio nasade, kupio potrebnu mehanizaciju za voćarstvo i opremio sam se strojevima za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja. Uspio sam spojiti ugodno s korisnim i znanje o preradi uklopiti u svoj posao na imanju.

Koje sve voće uzgajate i na koliko hektara?

Voće proizvodim na 5 hektara. Od voća imam šljivu, lješnjak, jabuku, aroniju, sibirsku borovnicu (haskap), goji bobice i američku borovnicu.

Od svog ovog voća proizvodite sokove, pekmeze i sušeno voće. Postoji li neki proizvod na koji ste najviše ponosni?

Posebno sam ponosan na čips od jabuke jer nije čest proizvod, a tržištu želim pružiti zdravi snack. Djeca su njime posebno oduševljena, kao i voćnim sokovima te pekmezom.

Kako ste došli na ideju proizvodnje čipsa od jabuke i koji je postupak njegove proizvodnje?

Čips od jabuke sam proizvodio u srednjoj školi. Postupak proizvodnje čipsa od jabuke sastoji se od pranja, čišćenja, rezanja i na posljetku sušenja jabuka.

Kako općenito kod Vas izgleda proces prerade voća? Možete li u nekoliko rečenica čitateljima pojasniti o čemu se zapravo radi?

Prerada ovisi o tome koji finalni proizvod želimo dobiti. Ako je riječ o soku, tehnološki proces prerade voća u sok sastoji se od pranja voća, mljevenja, prešanja, pasterizacije i punjenja u ambalažu.

Ukoliko se radi o proizvodnji recimo pekmeza, potrebno je sirovinu oprati, očistiti, po potrebi samljeti, skuhati i flaširati.

Ako je riječ o sušenom voću, proizvodni proces uključuje pranje voća, njegovo čišćenje, po potrebi blanširanje i na kraju sušenje.

Na početku priče spomenuli ste da ste nabavili mehanizaciju za voćarstvo i strojeve za preradu voća i povrća. Nudite li usluge prerade i drugim proizvođačima? 

Da, svakako. Kod mene se od svježeg voća mogu proizvesti voćni sokovi. Posjedujem prešu za cijeđenje voća kapaciteta 360kg. S obzirom da imam industrijski električni glicerinski kotao s miješalicom kapaciteta 130 kg voća, nudim i uslugu pečenja pekmeza. Također, svoje voće, povrće i ljekovito bilje možete donijeti i na sušenje, jer u industrijsku sušaru stane 150 do 200 kg sirovine za sušenje.

Na koji način prodajete svoje proizvode?

Svoje proizvode prodajem u web-trgovinama. Trenutno je u izradi web-stranica mog OPG-a preko kojega će kupci brže i lakše moći doći do mojih proizvoda. Osim toga svaki vikend proizvode prodajem na tržnicama u Velikoj Gorici i Samoboru, a nudim ih i na gradskim i županijskim manifestacijama te sajmovima.

Mnogi ljudi ne znaju koja je razlika između pekmeza, džema i marmelade. Možete li Vi pojasniti u čemu se ona krije?

Razlika između pekmeza, džema i marmelade je ponajviše u konzistenciji samog proizvoda.

Marmelada u sebi ne smije sadržavati komade voća, pekmez u sebi sadrži komade mljevenog voća, dok se džem priprema od cijelog voća ili od većih komada voća.

Najviše vremena mi oduzima pljevljenje trave oko biljaka. To je najveći posao u ekološkoj proizvodnji budući da ne koristimo preparate za uništavanje trave.

Što podrazumijeva pojam ekološke proizvodnje? Na koji način štitite voćke od štetnika i bolesti?

Pod ekološkom poljoprivredom podrazumijeva se proizvodnja hrane u skladu s prirodom te čuvanje okoliša u svim proizvodnim procesima.

Za zaštitu biljaka od štetnika i bolesti koristimo isključivo prirodne preparate i prirodne metode obrane. Za jačanje biljaka, zaštitu od bolesti i štetnika koristimo preparate koje sami proizvodimo ili ekološka sredstva koja su dostupna na našem tržištu.

 

Na Vašem OPG-u uz toliko različitih vrsta voća i pogon za preradu sigurno ne stižete sve sami. Pomaže li Vam u tome netko od ukućana? 

Na mom OPG-u uglavnom svi radimo sve, iako se otprilike zna koji posao kome pripada. Otac mi najviše pomaže oko mehanizacije i održavanja strojeva i brine se za taj dio posla. Majka mi pomaže oko savjetovanja budući da zna dosta o proizvodnji voća. Ona mi pomaže i oko naručivanja svega ostalog što dolazi na moj OPG. U izradi web-stranice i marketingu pomaže mi djevojka, dok je sestra uključena u izradu etiketa i izgled ambalaže.

I za kraj, možete li potencijalnim kupcima otkriti po čemu se Vaši proizvodi razlikuju od sličnih proizvoda konkurencije?

U proizvode ulažem jako puno ljubavi i predanosti. Želim da svatko tko konzumira moje proizvode osjeti dodir prirode.

Kontakt OPG-a Dragaš Vedran nalazi se u opisu profila na Rural Directu.