ZLATA VRIJEDAN 2018 - POLJOPRIVREDNI OBRT ŠKOBIĆ

Voćnjaci na 40 parcela moja su “zaštita” od mraza

Agrovijesti
Poljoprivredni obrt Škobić se bavi uzgojem marelica, tresanja, oraha, badema. Fotografija: Dubravka Petric/PIXSELL Pogledajte galeriju
Hrvatske marelice s pogledom na Dunav. Već su za probu posađene španjoslke marelice, u plau je izgradnja hladnjače. a ruralni turizam ojačat će gradnjom, bazena za goste.

Četvrti razred srednje škole završio je u Americi, kamo je otišao na učenič- ku razmjenu. U vrijeme kada je započinjala mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja upisao je Ekonomski fakultet u Osijeku. Njegovi su roditelji imali jasan plan: naš će sin raditi ili u banci ili u kakvoj osiguravateljskoj kući. Ali taj se plan Domagoju Škobi-ću baš i nije svidio, nekako se nije mogao zamisliti u uredu, s radnim vremenom, pa se okrenuo – poljoprivredi. Započeo je na djedovini, danas kaže da je to bilo i iz ponosa i inata iako zapravo baš i nije znao razliku između kruške i jabuke, prve sorta voća koju je u Aljmašu uzgajao, na površini dva i pol hektara.

Poljoprivredni obrt Škobić se bavi uzgojem marelica, tresanja, oraha, badema.

– Djed je imao mali vinograd koji je tijekom rata podivljao i mogao sam ga samo iskrčiti. Nisam ja znao ni koliko u voćarstvu ima posla, što sve treba kupiti, kako se širiti... Da jesam, tko zna bih li se uopće upuštao u to. Sve sam usput učio shvativši kako je ovo idealan kraj za trešnje i marelice. S prijateljima iz dvije braniteljske zadruge, koji su otišli u mirovinu, dalje sam širio posao. Mislio sam, ako oni u mirovini budu imali previše vremena, mogu raditi probleme i sebi i društvu. A imali smo dobru priliku da radimo dobre stvari na dobar način – govori 40-godišnji Domagoj.

Poljoprivredni obrt Škobić se bavi uzgojem marelica, tresanja, oraha, badema.
I tako, hektar po hektar, stroj po stroj, i obrt registriran prije trinaest godina s godišnjom proizvodnjom od 150 tona marelica prometnuo se u vodećega proizvođača toga voća u nas. Osim marelica, uzgaja i trešnje, a posadio je Domagoj i orahe. Proizvodnja je ekološka, na 65 hektara, od čega je 30 pod obrtom, a ostatak pod dvije braniteljske zadruge. Još 40 hektara uzet će u Zmajevcu jer je u tome baranjskom selu na granici sa Srbijom, tumači nam, dobra voćarska pozicija.

– Pomladili smo voćnjake pa će, kada dođu u puni rod, marelica biti između 250 i 400 tona. Sad uberemo 20 tona trešanja, uskoro ćemo imati 50. Orahe sam posadio za svoje sinove, osmogodišnjega Tomu i dvije godine starijega Šimuna, oni će ih brati – kaže Škobić. Otkupna je cijena za marelicu između šest i osam kuna, trešnje su skuplje i proizvođač dobije između dvanaest i petnaest kuna.

Poljoprivredni obrt Škobić se bavi uzgojem marelica, tresanja, oraha, badema.

Po kojim se cijenama prodaju u trgovačkim centrima, svi smo imali prilike vidjeti. Domagojevi voćnjaci su rascjepkani na 40 parcela, a usitnjeno zemljište jedan je od problema ovdašnjih poljoprivrednika. – Ja na to gledam kao na prirodnu zaštitu od mraza, neće valjda pogoditi baš svaki voćnjak – smije se voćar. Ipak, nije se on oslonio na ovakvu vrstu zaštite, lani je s 40.000 eura kupio “vjetropir” – na prikolicu montirani toranj visok osam metara, na čijemu je vrhu veliki propeler koji se pokre- će dizelskim motorom i okreće oko svoje osi.

Kad se temperatura u voćnjaku spusti na dva stupnja, propeler, odnosno vjetrenjača, automatski se uključuje i povlači topli zrak koji za nastanka mraza ostaje na većim visinama, pa ga spušta i unosi u niže slojeve, kamo se spustio hladni zrak, spa- šavajući tako cvijet voćke. Cvijet preživi kada nastaje mraz, hladan se zrak spušta, a topliji ostaje na većim visinama. Za taj je stroj iz Programa ruralnog razvoja dobio 70 posto povrata sredstava, za ulaganje u nove nasade, suvremenu mehanizaciju, imovinu... uspio je povući oko tri milijuna kuna, što je znatno unaprijedilo gospodarstvo i osuvremenilo proizvodnju.

– Započeli smo izvoz u Austriju, Njemačku i Sloveniju. Skromno, po pet-šest tona – pripovijeda Domagoj dok pokraj meteostanice, koja pokazuje minimalnu i maksimalnu temperaturu, vjetar i količinu padalina u voćnjacima, prolazimo idući prema vidikovcu s kojeg se pogled zaustavlja na Dunavu, u koji se ovdje ulijeva Drava.

Poljoprivredni obrt Škobić se bavi uzgojem marelica, tresanja, oraha, badema.

– Lijek za dušu – izgovara dok gleda prema moćnoj rijeci. U tih nekoliko stotina metara od njegova doma, gdje Domagoj ima i apartmane za iznajmljivanje – nazvane Marelica, Trešnja, Jabuka i Šljiva – predvidio je ovaj voćar da će biti i bazen, u ravnini s rijekom. Ispod vidikovca eksperimentalno je posadio španjolske marelice. Dok nam govori o planovima pretočenima u gotove projekte za daljnji razvoj ruralnog turizma, dotiče se i hladnjače koju namjerava graditi, što će jamčiti otkup i drugim voćarima. Ideja Domagoju ne manjka, pomalo ih sve provodi u djelo, a kada ga pitate koliko je dosad uložio u gospodarstvo, lakonski odgovara: – Cijeli svoj život.

Olakšalo bi uvođenje paušala umjesto markica za sezonce

 Eto što ti je naša birokracija. Na računu imam oko 300 tisuća kuna uplaćenih za PDV do kojih ne mogu. A u mirovinskom sam ostao dužan 70 lipa i ne mogu dobiti potvrdu koja mi treba kako bih predao dokumentaciju na natječaj koji je otvoren još samo danas. To su te naše dječje bolesti koje traju već 20 godina – govori Domagoj. Kako bi se educirao u poljoprivredi, putovao je Europom, proučavao kako se drugdje radi. – U nas je veliki problem navodnjavanje. U Njemačkoj sam vidio kako su rijeku izdignuli na brdo, razvukli mreže do parcela i na svaku stavili pipu. I problem je riješen – kaže. Poljoprivrednicima bi se moglo olakšati, smatra, i uvođenjem paušala umjesto markica za sezonce. Njemu za berbu treba 60-70 radnika, a u slučaju kiše posao se prekida i plaćena markica propada.

Poljoprivredni obrt Škobić se bavi uzgojem marelica, tresanja, oraha, badema.

POLJOPRIVREDNI OBRT ŠKOBIĆ

Aljmaš 

vlasnik Domagoj Škobić

NA 65 HEKTARA EKOLOŠKIH VOĆNJAKA uzgaja marelice (150 tona), trešnje (20 tona) i orahe koji će za koju godinu biti rodni. Bavi se i ruralnim turizmom, a na gospodarstvu u Aljmaškoj Planini, nazvanom Katrina, po baki, ima sobe za iznajmljivanje te kušaonicu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje