Ulaganje kapitala

Vodeći srpski biznismeni sve više ulažu u poljoprivredu i turizam

Agrovijesti
Petar Matijević, srbijanski poduzetnik Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Srpski biznismeni poslednjih su se godina fokusirali na velika ulaganja u poljoprivredu i hotelijerstvo. Među njima su Miodrag Kostić, Miroslav Mišković, Petar Matijević, Dragan Đilas.

Od deset kompanija najbogatijih Srba po listi hrvatskog izdanja magazina "Forbes", za bar pet od njih jedan od glavnih poslova je neka od poljoprivrednih grana, a bar trojica su zainteresirani za turizam i u posljednje vrijeme novac plasiraju u kupovinu hotela, piše Blic.

Uz Victoria groupu, čiji vlasnici Milija Babović i Zoran Mitrović ulažu u usjeve soje kroz "Sojaprotein", "DIS komerc" koji ima svoju marku prehrambenih proizvoda "Dobro" i "Nelt" koji je vlasnik "Neoplante", ovo su još neki od biznismena i poznatih Srba koji su odlučili svoj kapital od dosadašnjih poslova uložiti u turizam i poljoprivredu.

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga

Jedan od najbogatijih Srba je prije dvije godine intenzivirao ulaganja u poljoprivredu, nakon što je prodao Delta Sport, a početkom ove godine i Delta City trgovačke centre u Beogradu i Podgorici. Delta Agrar posljednjih godina širi poslovanje, i to u segment voćarstva, povrtlarstva, ratarstva, stočarstva i ulaganja u kompanije "Florida Bel", "Danubius" i "Juhor". Adut su mu jabuke, koje uglavnom izvozi, a "Deltin" voćnjak u Čelarevu je jedan od najvećih u ovom dijelu Evrope.

Prema podacima od početka godine, Mišković je vlasnik 14.500 hektara zemlje, proizvode godišnje 105.000 svinja, 5.000 junadi i 700 tona ribe. Druga grana u koju ulaže je hotelijerstvo, u kome njegova kompanija planira postati regionalni lider. Prvo je u Crown Plazu u Beogradu uloženo oko 25 milijuna eura, kasnije su kupili i Holiday Inn, a u Ljubljani grade novi Intercontinental. Sada su u potrazi za lokacijama u Albaniji i Hrvatskoj za dva hotela visoke kategorije.

Miodrag Kostić

Miodrag Kostić, MK grupa

Vlasnik MK groupe i po listi Forbesa najbogatiji Srbin, već je dugo u prehrambenoj industriji zahvaljujući svojim šećeranama, a ozbiljan je zemljoposednik sa 19.000 hektara zemlje u Srbiji i 30.000 hektara koje zakupljuje u Ukrajini. Najveći je proizvođač svinja u Srbiji, sa ukupno 200.000 komada svinja godišnje.

Najveći dio prerade mu je u mesnoj industriji Carnex. Druge investicije su uglavnom u hotele, ponajprije u "MK Mountain Resort" na Kopaoniku, koji se sastoji od dva hotela i apartmanskog kompleksa. Vlasnik je i hotela u Beogradu, kao i "Kempinski" u Portorožu. Kupio je nedavno i Holiday Inn u Novom Sadu, za koji se priča da će dobiti licencu Intercontinentala. Ima udjele i u budvanskim hotelima (HTP Budvanska rivijera), a sa američkim partnerima planira ulagati i u druge projekte hotelskog turizma u Crnoj Gori.

Petar Matijević

Petar Matijević, srbijanski poduzetnik, vlasnik Industrije mesa Matijević

Vlasnik je Industrije mesa Matijević i najveći proizvođač mesa u Srbiji. Ima 23.000 hektara, a obrađuje još 10.000 u zakupu. Postao je vlasnik 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Kako je izjavio za Blic svoju industriju mesa bi prodao njemačkom Tönnies, a od tog novca kupio bi Poljoprivredni kombinate Beograd (PKB). I u slučaju prodaje kompanije Njemcima, kako kaže, ostao bi u poljoprivredi.

Srpski mediji su ranije pisali kako je on zainteresiran i za investiranje u srpske banje i taj oblik turizma, odnosno kupovinu poznate Čigote na Zlatiboru, kao i banje Vrdnik.

Dragan Đilas

Dragan Đilas bivši gradonačelnik Beograda

Najsvježiji u poljoprivrednom poslu je bivši gradonačelnik Beograda i nekadašnji vlasnik Direct media, koji se također odlučio na investiranje u agrar. Za početak je kupio 20 hektara u okolini Negotina, gdje ja navodno zasadio jabuke i borovnice.

Emir Kusturica

Emir Kusturica

Poznati režiser svoj kapital uložit će u plantaže voća koje je kupio u blizini Čačka. Tu planira pokrenuti ozbiljnu proizvodnju voća, a najveći dio uroda ići će u proizvodnju rakije. U Hercegovini planira otvoriti pogon za preradu smilja. 

Vojin Lazarević

Poznat kao trgovac strujom zajedno sa Vukom Hamovićem, Lazarević je 51 posto tvrtke Rudnap Agrara iz sastava Rudnap grupe prodao firmi Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.  Njjihov voćnjak se sastoji od više od 500.000 stabala jabuka na 130 hektara zemlje. Upravo sa Saudijskog poluotoka svim srpskim biznismenima stiže moćna konkurencija, jer su Arapi spremni dio svog ogromnog bogatstva investirati u Srbiji i to upravo u poljoprivredu i turizam. 

Već spomenuta Al Dahra, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, trebala bi u propale vojvođanske kombinate i u sustave navodnjavanja uložiti oko 300 milijuna eura. Investicije u srpske hotele i poljoprivredu najavljene su i iz UAE nakon prvog Poslovno-investicijskog foruma održanog u Emiratima. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje