Otvoreni 15. Dani mladog maslinovog ulja

Vodnjan ovaj vikend maslinarski centar

Agrovijesti
15. Dani mladog maslinovog ulja Fotografija: Alphera
Rezanjem rođendanske torte i zdravicom svečano su otvoreni 15. Dani mladog maslinovog ulja. Tijekom tri dana, Vodnjan će posjetiti oko 20.000 posjetitelja, a pod šatorom od čak 2000 kvadrata svoje proizvode izlagat će više od 100 izlagača.

''Vodnjan postaje centar maslinarstva u široj regiji. Manifestacija iz godine u godinu raste, sve je veći broj izlagača i mi smo izuzetno zadovoljni s ovom manifestacijom jer je postala simboličnom manifestacijom, ne samo Vodnjana već i šire'', rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović na otvorenju.

15. Dani mladog maslinovog ulja

"Maslina je dio naše kulture, a bavljenje maslinarstvom prati našeg čovejka, posebice u Istri, od samog početka’’ rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. ''S ekonomskog aspekta, maslina je omogućila održavanje stanovništa na obali i otocima, a danas omogućuje otvaranje novih poslova, posebno novih OPG-ova, ali i povećanje prihoda, zajedno s povećanjem kvalitete'', zaključila je predsjednica.

Iz programa ruralnog razvoja RH, samo na području Istarske županije ugovoreno je različitih projekata vrijednih preko 613 milijuna kuna, a među njima su, kako je rekla ministrica poljoprivrede Marija Vučković, brojni projekti vezani uz maslinarstvo.

15. Dani mladog maslinovog ulja

Prije samog otvorenja manifestacije održana je inauguracija skulpture na lokaciji kružnog toka Vodnjan-jug pod nazivom Uliki – All'ulivo autora Gualtiera Moccenia i Simonea Becka Moccenia. Na velikom gastro showu pod šatorom moglo degustirati jela koja su pripremali razni ugostiteljski objekti, a u kuhinji su bili i učenici te profesori ugostiteljskih škola iz Rovinja, Buja i ŠTUT iz Pule. Posebne delicije pripremao je chef Robert Perić, kod njega je gostovao i Deni Srdoć. Perić je pripremao Mozzerelu sa mozzarelom na mozzareli, Pjenu od sira u papru s karameliziranim zeljem i njokima s prahom od kore pečenog krumpira, Broštulani krumpir sa medom i sirom uz svinjski lungić u kadulji i hrskavcima od kore kukuruznog kruha. Deni Srdoć, najmlađi hrvatski kuhar s Michelinovom zvjezdicom, pripremao je Marinirani filet od palamide i Gofa u padeli s fermentiranom ljutikom u dropu. 

Maslina

Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove, sada već tradicionalne, manifestacije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje