analiza

Vodoopskrbne tvrtke u Velikoj Britaniji narušile povjerenje kupaca - regulator

Agrovijesti
Završeni radovi na Magistralnom vodoopskrbnom cjevovodu „Sesvetski Kraljevec – Ivanić Grad“ Fotografija: Hrvatske vode
Vodoopskrbe tvrtke u Velikoj Britaniji narušile su povjerenje kupaca isplatama velikih iznosa šefovima i investitorima, prenose britanski mediji u utorak zaključak regulatora Ofwata koji traži da ubuduće prioritet budu interesi kupaca.

 Vodoopskrbe tvrtke u Velikoj Britaniji narušile su povjerenje kupaca isplatama velikih iznosa šefovima i investitorima, prenose britanski mediji u utorak zaključak regulatora Ofwata koji traži da ubuduće prioritet budu interesi kupaca.

Regulator je objavio nove propise koji će prisiliti kompanije da objasne odnos između plaća direktora i poslovnih rezultata i da dadu prednost interesima kupaca, piše BBC.

Kompanije koje isplaćuju dividende više od pet posto morat će također objasniti kako takvi iznosi - osim ulagača - štite interese kupaca, a isto će vrijediti i za plaće direktora.

"Odluke pojedinih vodoopskrbnih tvrtki o dividendama, financijskim strukturama i plaćama najviših čelnika naštetile su povjerenju kupaca“, naglasila je izvršna direktorica Ofwata Rachel Fletcher.

Dodala je i da su novi propisi „bitan korak koji bi trebao jamčiti da će vodoopskrbne tvrtke sve odluke temeljiti na interesima kupaca i budućih generacija".

Propisi će biti na snazi od 2020. do 2025. godine a kompanije moraju dostaviti poslovne planove za to razdoblje najkasnije do 3. rujna ove godine. Regulator će ih potom proučiti i po potrebi intervenirati radi zaštite interesa kupaca.

Kompanije s posebno visokim udjelom specifičnog duga koji iskazuje strukturu financiranja kreditima odnosno dokapitalizacijom morat će podijeliti prihode od takvog financiranja s kupcima, napominje BBC.

Velike zarade vodoopskrbnih kompanija suočene su u posljednje vrijeme sa sve žešćim kritikama. Njihove su usluge ocijenjene neprimjerenima u nedavnom razdoblju neuobičajeno niskih temperatura i regulator je zaključio da su iznevjerile kupce.

Poslovni urednik BBC-ja Simon Jack upozorava na rašireno mišljenje da su obećane blagodati privatizacije, poput efikasnosti, izostale i da su od nje koristi imali samo dioničari i direktori.

Tako je po njegovim riječima Thames Water u razdoblju od 2006. do 2015. godine isplatiO 1,1 milijardu funti dividendi a nula funti poreza budući da je od dobiti oduzeo kamate na posuđene milijarde funti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje