Prodaje zemlje strancima

Vojvođani hrle u Rumunjsku gdje kupuju jeftine njive

Agrovijesti
Zemljište Fotografija: Pixabay
Dok Srbija čeka strance na svojim njivama, vojvođanski poljoprivrednici kupuju oranice u EU. U Rumuniji hektar košta 2.000 eura

Iščekujući kupce iz EU koji će, uvriježeno je mišljenje, od jeseni, to jest kada im Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dozvoli, krenuti kupovati njive po Srbiji, srpski poljoprivrednici ne sjede skrštenih ruku već kreću u kontranapad. Počeli su  kupovati poljoprivredno zemljište u EU. Zasad u Rumunjskoj, gdje su, prema informacijama Agrosmarta, vojvođanski poljoprivrednici i biznismeni već uzeli par tisuća hektara.

U kupovini rumunjskih njiva, kako doznaju, prednjači gospodarstvo iz Nove Crnje koje je kupilo tisuću hektara s druge strane granice. U svakom slučaju, Rumunjska je postala prilično interesantno tržište za mnoge vojvođanske, takozvane napredne poljoprivrednike. Kažu da su oranice u susjedstvu jednako kvalitetne kao srpske, a da im je u posljednje vrijeme značajno pala cijena te da su jeftinije nego u Vojvodini.

-Zemlja je u Rumunjskoj od 2.000 do 2.500 eura po hektaru. Prodaju se i jako velike parcele, kakve su kod nas rijetke. Interes naših ratara  je sve veće – kazao je za Agrosmart poljoprivrednik koji je već zakupio njive u susjednoj zemlji. – Dok se zemljište u Bačkoj prodaje za 15.000 pa čak i 20.000 eura, kod susjeda je višestruko jeftinije.

On navodi da se, recimo, u blizini moldavske granice nudi 6.000 hektara za manje od 2.500 eura po hektaru. To zemljište je, kako kaže, jako kvalitetno ali srpski poljoprivrednici mjerkaju imanja koja su bliža Srbiji.

-I zakup poljoprivrednog zemljišta u Rumunjskoj je daleko jeftiniji nego u Srbiji i trebalo bi iskoristiti tu situaciju. Njive se u zakup daju i za 20 eura po hektaru, a kod nas one lošije idu po 200 eura. Bilo je slučajeva u Zrenjaninu ili Vrbasu, na primjer, da su izlicitirane parcele i za više od 700 eura – kaže sugovornik Agrosmarta.

I vlasnik Industrije mesa “Matijević” Petar Matijević, inače vlasnik i par tisuća hektara zemljišta u Hrvatskoj,  još ranije je najavio da će da kupiti i njive u Rumunjskoj jer su, kako je rekao, jednako kvalitetne kao u Srbiji, a jeftinije su. Od plana nije odustao i sprema se za kupovinu 800 hektara u ovoj zemlji.

Cvijeta otimanje zemljišta

Rumunjska je omogućila prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima 2014. godine. Dakle, imala je moratorij na oranice sedam godina po ulasku u EU. Prije siječnja 2014. stranci su mogli kupiti zemljište samo ako su u Rumunjskoj imali registriranu tvrtku. U posljednjih 14 godina u Rumunjskoj je kupljeno tri milijuna hektara plodnog zemljišta, odnosno više od trećine ukupne obradive površine. Najviše obradivog zemljišta kupili su Talijani, Nijemci, Danci, Englezi, Norvežani, Nizozemci, Mađari i dr. Zemlju su, prema navodima rumunjskih medija, kupovali za 2.500 do 3.500 eura, a prije toga cijene su bile čak i dvostruko više.

Rumunjska je, uz Bugarsku, zemlja Europske unije u kojoj je najizraženiji problem takozvanog "otimanja zemlje". Riječ je o nastojanju velikih kompanija da se domognu što više hektara plodnih njiva, što postaje ozbiljan problem u Europi, naročito u njenim istočnim zemljama.

Početkom prosinca prošle godine u Bruxellesu je održana konferencija “Pristup zemljištu za farmere u EU”, na kojoj je ocijenjeno kako se rješenje ovog globalno sve izraženijeg pitanja može naći samo u suradnji na razini Europske unije, Ujedinjenih naroda . 

  • Avatar
    ministar 07. Svibanj 2017. u 18:12 kod nas je još jeftinije....razne koncesije i mali zakupi na 50 godina ..pa ko živ ko mrtav
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje