Poticanje na udruživanje

Vojvodina planira u srednje škole uvesti predmet o poljoprivrednim zadrugama

Agrovijesti
Poduzetništvo, zadruge Fotografija: Thinkstock
Uvođenjem predmeta o poljoprivrednim zadrugama u srednje škole obuhvatila bi se i edukacija srednjoškolaca o pitanjima agrarne politike, a s ciljem upoznavanja sa poticajnim mjerama koje stoje na raspolaganju poljoprivrednicima.

U Vladi Vojvodine održan je radni sastanak povodom inicijative za uvođenje zadrugarstva u srednje škole.

Potpredsjednik pokrajinske vlade i tajnik za obrazovanje Mihalj Njilaš, tajnik za poljoprivredu Vuk Radojević i predsjednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov sastali su se sa predstavnicima zajednice srednjih poljoprivrednih škola sa teritorija Vojvodine s kojima su razgovarali o uvođenju zadrugarstva u srednje škole.

”Uvođenjem predmeta o poljoprivrednim zadrugama u srednje škole obuhvatila bi se i edukacija srednjoškolaca o pitanjima agrarne politike, a s ciljem upoznavanja sa poticajnim mjerama koje stoje na raspolaganju poljoprivrednicima. Smatramo da je završna godina školovanja, kada je i prijedlog da se implementira ovaj predmet, adekvatan trenutak da se mladi budući poljoprivrednici upoznaju sa mjerama agrarne politike, a također i o IPARD-u, kao i o svemu što slijedi u narednim godinama u procesu pristupanja Europskoj uniji“, poručio je Radojević.

U međuvremenu dok se ova inicijativa ne realizira i u nastavni program uvede ovaj predmet, Pokrajinski odjel za poljoprivredu je predložio projektni zadatak edukacije učenika o poljoprivrednim zadrugama i mjerama agrarne politike koji bi se proveo u drugom polugodištu ove školske godine.

Zadrugarstvo perspektivno

Potpredsednik vlade Vojvodine Mihalj Njilaš, istakao je da će odjel za obrazovanje podržati ovu inicijativu jer zadrugarstvo predstavlja dobru perspektivu, te da je nužno da se modeli zadrugarstva uče u što ranijem razdoblju kako bi se mladi poljoprivrednici razvijali u kvalitetne poduzetnike. 

Tajnik Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov, naglasila je kako je upoznavanje mladih sa zadrugarstvom i beneficijama koje ono nosi, šansa za njihovo buduće zapošljavanje u okviru poljoprivrednih zadruga kao i jedan od načina za povećanje konkurentnosti koji oni trebaju prepoznati, već sada prije nego što se pripreme za svoje aktivnosti u poljoprivredi.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje