Paški sir u reigstru zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla

"Vratit ćemo povjerenje kupaca u Paški sir"

Agrovijesti
Paški sir Fotografija: Udruga proizvođača "Paškog sira" otoka Paga
Paški sir postao je 24. po redu hrvatski zaštićeni proizvod u Europskoj Uniji te je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Predsjednik Udruge proizvođača "Paškog sira" otoka Paga, Fabijan Oštarić kaže kako će kupci sada znati što kupuju te da će se vratiti povjerenje u paški sir, jer je ovo "sustav koji se ne može varati".

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su kako je Europska komisija jučer objavila da je "Paški sir" upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. U priopćenju stoji kako je proces zaštite naziva "Paški sir" započeo u srpnju 2017. godine, kada je Udruga proizvođača "Paškog sira" otoka Paga Ministarstvu podnijela zahtjev.

Predsjednik Udruge Fabijan Oštrić za portal www.agrobiz.hr kaže kako je udruga osnovana prije više od 10 godina: "Starija generacija, naši roditelji pokrenuli su udrugu i postupak registracije "Paškog sira", međutim to je stalo i mi mlađi ponovo smo krenuli s tim 2014. godine. Iako smo se s tim ozbiljno bavili, opet je trebalo pet godina, jer je to komplicirani postupak". Udruga je novčanu pomoć dobila od lokalnih gradova i općina, nakon čega su krenuli pisati specifikaciju potrebnu za dobivanje zaštite: "Specifikaciju je trebalo dobro napisati da se nekom me pogoduje, a da opet netko ne ostane zakinut. U njoj treba opisati proizvodnju "Paškog sira" onakvom kakva jest, ali opet da ne bi nekoga zakidali. Kod nas na Pagu paški sir se proizodi iz pasteriziranog i nepasteriziranog mlijeka, sirane moraju pasterizirati mlijeko zbog zakonske obaveze, a mali OPG-ovi ne pasteriziraju mlijeko, tako da smo tu već morali biti jako pažljivi prema svima" kaže Oštrić. Prema specifikaciji zaštite, svaki postupak proizodnje "Paškog sira" mora se odvijati na otoku Pagu, pasmina ovaca mora biti autohtona paška ovca, mlijeko pomuženo i prerađeno mora biti od te paške ovce na otoku Pagu, mlijeko mora biti prerađeno u sir na otoku Pagu, svaka faza proizvodnje i zrenja i svega ostalog mora biti na otoku Pagu, navode u Udruzi. "Jedino nam Europa dozvoljava, i što je nama na otoku Pagu bilo prijeko potrebno, da ako se ne može proizvesti dovoljno hrane za životinje, mi možemo izvan područja uvesti do 50 % suhe tvari onoga što ovce pojedu. Dosta smo škrti s hranom i to nam je bio jedan od najvećih benefita" kaže nam Oštrić.

Paški sir

Zemljopisno područje proizvodnje „Paškog sira“ obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića Maun i Skrda. „Paški sir“ je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju „Paškog sira“ dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje. Specifičnost uzgoja paške ovce temelji na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine.

Što dobivanje oznaka zaštićenosti znači za proizvođače "Paškog sira"?

"U prvom redu ovo za nas znači previše posla. Mi već imamo sustav kontrole kvalitete, HACCP sustav, i već je ovdje puno papirologije, a sad smo si nakalemili još papirologije, ali to je bilo neizbježno i potrebno – moramo vratiti povjerenje u paški sir" rekao je Oštrić te pojašnjava: "Meni i dan danas kada sam negdje na sajmu ljudi govore „Ma gdje su te vaše paške ovce, ovo je mlijeko tko zna otkud" – ovo je način da se vrati povjerenje kupaca i da ljudi kad vide naš sir i ovu markicu znaju da je to to. Ovo je stvarno sustav koji se ne može varati".

Svim proizvodima koji su dobili ovakav vid zaštite posljedično se dizala cijena. Kako kaže Oštrić, cijena "Paškog sira" je već sad ionako dosta visoka jer je riječ o limitiranom proizvodu s visokom potražnjom te je teško procijeniti hoće li cijena i dalje rasti. "Svakako je da će se dići potražnja, jer kad kupci budu sigurni što kupuju, sigurno je da će biti slobodniji u kupnji" zaključuje Oštrić. 

Iz Udruge pozivaju sve proizvođače "Paškog sira" koji žele certifircirati svoj proizvod da im se slobodno jave za sve informacije i pomoć.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje