VELIK INTERES

Vrbovsko građanima dijeli 28.5 tona krumpira i 2.000 sadnica voća

Agrovijesti
Fotografija:
Svaka obitelj na području Grada Vrbovskog dobiva 25 kilograma sjemenog krumpira, prateću količinu gnojiva i prihrane te po dvije sadnice krušaka i jabuka

Uslijed pandemije koronavirusa, Grad Vrbovsko poduzeo je mjere sa ciljem osiguravanja samodostatnosti. Gradski čelnici osmislili su projekt pomoći građanima doniranjem sjemenskog krumpira i voćaka krušaka i jabuka.

Prema pisanju Novog lista, tijekom protekla dva dana u Vrbovskom je na tri hektara gradskog i iznajmljenog zemljišta posađeno šest tona krumpira, a dodatnih 28,5 tona dodijeljeno je 820 obitelji. Također, 750 stanovnika dobit će 2,000 sadnica jabuka i krušaka. 

U rujnu će krumpir koji uzgaja gradsko poduzeće Komunalac dijeliti školama, vrtićima, javnim kuhinjama i potrebitima, a ostatak od očekivanih najmanje 60 tona će i prodavati.

Svaka obitelj na području Grada Vrbovskog dobila je 25 kilograma sjemenskog krumpira, što im jamči minimalno 250 kilograma uroda. 

"Budući da je zanimanje bilo iznad naših očekivanja odlučili smo za ovu prvu sadnju napraviti ravnomjernu raspodjelu pa će tako svaka od prijavljenih obitelji za sadnju krumpira dobiti 25 kg sjemenskog krumpira te prateće količine gnojiva i prihrane, a svaka od obitelji koja se javila za sadnice dobit će po dvije sadnice krušaka i dvije jabuka", rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić. 

Za nabavu sjemenskog krumpira i sadnica iz proračuna su izdvojili 300 do 400 tisuća kuna, a rezultati će daleko nadmašiti ta ulaganja, uvjeren je gradonačelnik Mufić.

Sjemenski krumpir nabavljen je od Agro Velebita iz Gospića, a sadnice voća od Fragarija iz Zagreba.

Izniman interes građana za ovaj projekt ukazuje na tendenciju povratku tradicionalnom poljoprivrednom uzgoju na ovom području.