Nepogoda

Vremenske neprilike Austriji napravile štetu od 375 milijuna eura

Agrovijesti
Mraz na poljima Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Snjeg i niske temperature koje su tijekom travnja pale ispod ispod nule nanijele su veliku štetu poljoprivrednicima u austrijskim pokrajinama Štajerska, Burgenland, Donjoj Austriji i Koruškoj, navode bečki mediji.

Šteta od pada temperature, koja je u protekla tri dana pala i ispod minus šest, izazvala je troznamenkastu milijunsku štetu. Štetama u poljoprivredi pogođeno je, prema procjenama, 25.000 hektara obradive zemlje. Poljoprivredna komora samo za Štajersku procjenjuje štetu  u visini do 125 milijuna eura. Tako ove godine prijeti opasnost da austrijski potrošači neće moći u trgovinama kupiti jabuke iz Štajerske, koje glase kao najbolje. "Hitno nam je potrebna pomoć iz Fonda za elementarne nepogode, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su pretrpjeli ogromne štete", apelirao je predsjednik Poljoprivredne komore. 

Ministar financija Hans-Jorg Scheling već je obećao da će staviti na raspolaganje sredstva iz Fonda, jer su ekstremne vremenske prilike proteklih dana u pojedinim regijama izazvale štetu koja ugrožava egzistenciju poljoprivrednika. Mraz je prije svega nanio štetu vinogradarima, voćarima, ali drugim usjevima. I u pokrajini Burgenland je nastala šteta koja se procijenjuje do 150 milijuna eura zbog predstojećeg izostanka roda, ali i vinogradari strahuju od visokih šteta. U pojedinim regijama neće biti proizvodnje vina zbog aktualnih vremenskih prilika.

Oko 70 posto površine na kojima je zasađeno voće, kao i šparoge, kukuruz, krumpir i slično, je pogođeno mrazom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje