Manifestacije

Vrgorac: počeli Dani dalmatinskog pršuta i vina

Agrovijesti
Dalmatinski pršut Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Na Prvim danima dalmatinskog pršuta i vina predstavili su se pršutari i vinari iz raznih krajeva Dalmacije te hercegovački vinari, a posjetitelji su uživali u besplatnoj degustaciji pršuta i vina uz raznovrstan zabavni program.

U Etno-selu Kokorići pored Vrgorca počeli su Dani dalmatinskog pršuta i vina, u organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Traju od 24.do 26. lipnja i izložbeno-prodajnog su karaktera. Ta manifestacija ima cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina i ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti i posebnosti vrgoračkog kraja, zaobalja i Dalmatinske zagore. 

Predstavili su se pršutari i vinari iz raznih krajeva Dalmaciji i hercegovački vinari, a posjetitelji su uživali u besplatnoj degustaciji pršuta i vina, uz raznovrstan zabavni program.

Gradsko vijeće Vrgorca je na sjednici 10. ožujka usvojilo deklaraciju kojom je Vrgorac i službeno proglašen Gradom dalmatinskog pršuta i vina.

Mesna industrija Braća Pivac i manje privatne sušare s područja Vrgorca proizvode više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje pršuta, koja se trenutno kreće oko 250.000 komada godišnje, a sam Vrgorac proizvodi oko 130.000 komada.

Uz savršene klimatske uvjete za proizvodnju pršuta, vrgoračko vinogorje ima 14 milijuna čokota vinove loze, a vina od toga grožđa besplatno mogu kušati turisti s Makarske rivijere, kojima je ovaj vikend organiziran dolazak iz makarskih hotela u Vrgorac.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje