Domaće jagode stižu na tržište

Vrgorac: Započela berba jagoda

Agrovijesti
Vrgoračke jagode, uzgajivač Tomislav Pervan Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
"Svake godine muku mučimo s trgovačkim lancima, ali ovo je prešlo svaku mjeru",  kazao je predsjednik Udruge jagodara Slobodan Dropulić na konferenciji za novinare u Poduzetničkom centru u Vrgorcu. Trgovački lanci ih, tvrdi, ucjenjuju. "Posebno domaći trgovački lanac Konzum plus koji nam nudi sramotnu nisku cijenu otkupa domaće jagode. Konzum plus koji otkupljuje vrgoračku jagodu nudi nam 15 kuna za kilogram prvih jagoda, što je najniža otkupna cijena prvih plodova jagode u zadnjih 30 godina

Iz udruge Vrgoračka jagoda izvijestili su kako je u srijedu započela berba jagoda, građane su pozvali da ne nasjedaju trgovačkim lancima jer su sve dosada prodavane jagode bile uvozne, a požalili su se i na ucjenu trgovačkih lanaca, s naglaskom na Konzum plus.

"Svake godine muku mučimo s trgovačkim lancima, ali ovo je prešlo svaku mjeru",  kazao je predsjednik Udruge jagodara Slobodan Dropulić na konferenciji za novinare u Poduzetničkom centru u Vrgorcu. Trgovački lanci ih, tvrdi, ucjenjuju. "Posebno domaći trgovački lanac Konzum plus koji nam nudi sramotnu nisku cijenu otkupa domaće jagode. Konzum plus koji otkupljuje vrgoračku jagodu nudi nam 15 kuna za kilogram prvih jagoda, što je najniža otkupna cijena prvih plodova jagode u zadnjih 30 godina. S tom cijenom idemo u minus, i mi je jednostavno nećemo brati", zaprijetio je  Dropulić. Pregovori s Konzumom, kaže, trajali su sinoć do devet sati, jer je jutros započela berba.

Udruga jagodara: Dajte priliku domaćim proizvođačima

"Mi samo tražimo da nam daju šansu, nemamo ništa protiv španjolske jagode, neka i ona bude na policama, ali dajte šansu i domaćim proizvođačima da budu na policama trgovačkih lanaca. Neka na polici stoji uvozna jagoda i ima svoju cijenu, ali neka pored nje stoji i vrgoračka i ostala hrvatska jagoda, pa će kupci kupiti što oni žele, ali dajte nam šansu da budemo na polici, dajte nam samo deset centimetara na polici", pozivao je Dropulić.

Oko 15 posto vrgoračke jagode, kaže, prodaje se u inozemstvu, u Sloveniji. "Slovenci nam je otkupljuju po 3 do 3,5 eura po kilogramu, a po ovako sramotno niskoj cijeni koju nam nudi domaći trgovački lanac mi ne možemo opstati", poručio je i dodao da se na taj način 'guši' stanovništvo koje još nije iselilo, a bavi se poljoprivredom.

S pronalaskom radne snage, kaže, svakim je danom sve teže. "Doći ćemo do toga da ćemo svi ići brati jagodu u Španjolsku ili Irsku, jer nas domaći trgovački lanci ucjenjuju", poručio je Dropulić.

Makarsko primorje, kaže, početkom u turističke sezone, pokupilo je 50 posto radne snage. "Jedva odradimo berbu uvozeći berače iz susjedne Hercegovine. Prosječan berač dnevno ubere od 80 do 100 kilograma jagode, i za to dobije 2 do 3 kune po kilogramu, ali smo u situaciji da uopće ne možemo naći radnu snagu. Ukoliko još ne možemo prodavati po normalnoj cijeni u trgovačkim lancima i ovo malo stanovništva što je ostalo živjeti uz polja će iseliti", ustvrdio je Dropulić.

Pranić: Vrgorac pomaže jagodarima

Gradonačelnik Ante Pranić je istaknuo kako Grad Vrgorac pomaže udrugu jagodara u kojoj je okupljeno oko 100 najvećih proizvođača. Ove godine su im, kaže, omogućili ambalažu i markice kojima se štiti porijeklo proizvoda.

Novinarima je pokazana nova ambalaža i etiketa te je pojašnjeno kako se vrgoračka jagoda prodaje isključivo u plavim čašicama s etiketom  „Vrgoračke jagode 2019.“.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje