STIGLO JE OMILJENO VOĆE

Vrgoračke jagode zamirisale zagrebački Cvjetni trg

Agrovijesti
Zagrebačke jagode Fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL
Udruga „Vrgoračka jagoda“ broji oko 130 članova predstavnika svojih obitelji, a kako nisu svi proizvođači ujedno i članovi udruge možemo procijeniti da je u proizvodnju jagoda uključeno više od 150 obitelji i jedna tvrtka koji sade od 5000 do 15000 sadnica godišnje

Dan vrgoračkih jagoda obilježio se  u Zagrebu na Trgu Petra Preradovića, gdje su prve vrgoračke jagode svojom prepoznatljivom aromom i okusom privukle brojne prolaznike i zasladile sami centar metropole. Osim u jagodama, prolaznici su uživali u pravom Dalmatinskom pršutu te autohtonim vrgorskim vinima.

Udruga „Vrgoračka jagoda“ broji oko 130 članova predstavnika svojih obitelji, a kako nisu svi proizvođači ujedno i članovi udruge možemo procijeniti da je u proizvodnju jagoda uključeno više od  150 obitelji i jedna tvrtka koji sade od 5000 do 15000 sadnica godišnje. Ako se uzme u obzir da jedna sadnica rađa oko pola kilograma slatkih plodova, onda je lako izračunati da samo iz Vrgorca na hrvatsko tržište stiže prosječno 650 tona jagoda po sezoni. Obzirom na relativno malo vrgorsko područje, teško je igdje u Hrvatskoj naći ovoliko sadioca na okupu. Sve su to mahom obitelji koje puno truda i ljubavi ulažu u sadnju i berbu jagoda na svojim vrtačama i malim poljima, a upravo u njihovom zajedništvu izvire snaga vrgoračke jagode, danas nadaleko prepoznatljivog branda stvorenog spontano, bez ikakvih marketinških strategija. Donio ga je život i sve veća potražnja za tom slatkom jagodom koju rađa vrgorska zemlja.

Jagoda je uvijek odraz same sredine i prirode u kojoj dozrijeva, a Vrgorac je bajkovito područje u kojem se isprepliću južne i kontinentalne klime, idealna zemlja i najčišća voda. Sve je to je vrgoračka jagoda utkala u svoj okus i pretvorila u pravi slatki užitak što su dokazala i brojna istraživanja te je danas u tijeku proces zaštite njenoga zemljopisnoga porijekla na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje