Preko polja do Europe

Vrh regionalnog  agrobiznisa na konferenciji Agrobiza u Novom Sadu

Agrovijesti
2. regionalna agrobiznis konferencija "Preko polja do Europe" Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL Pogledajte galeriju
Europska unije nije konkurentna. Svi se zavaravamo stavovima da ćemo, kad uđemo u EU i postignemo njihove standarde, postati vrh. To nije tako. U stočarstvu je bolja Južna Amerika, naglasila je Ljerka Puljić, članica NO Agrokor Koncerna

Soju vrijednu 31 milijuna kuna te 17 milijuna kuna "teške" čokolade izvezla je lani Hrvatska u Srbiju. Paralelno, uvezli smo suncokretovo ulje iz Srbije za 15 milijuna kuna, a slijede kruh i peciva, pa i voda. Robna razmjena dviju zemalja iznosi nepunih i skromnih 240 milijuna eura, a brojke su ipak "na strani" naše zemlje – izvezli smo 152 milijuna eura vrijedne poljoprivredno-prehrambene proizvode, a uvoz je bio 88 milijuna.

"Suradnja tvrtki počela je još 1993., kada političari nisu imali sluha. Oko 704 milijuna eura uložila je Hrvatska u Srbiju do 2105., Srbija je jedno od naših najznačajnijih tržišta", naveo je Ivan Škorić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore. Čulo se to na 2. regionalnoj agrobiznis konferenciji "Preko polja do Europe", iza čije organizacije stoje hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, zatim srbijansko Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, HGK, Privredna komora Srbije te portal Agrobiz.hr. Konferencija je održana u sklopu 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

2. regionalna agrobiznis konferencija "Preko polja do Europe"

Razmjena iskustava agrobiznis lidera regije

Iskustva su izmijenili najznačajniji predstavnici hrvatskog i srbijanskog agrobiznisa, koji su i lideri u regiji. Hrvatska iskustva, istaknuto je, mogu ubrzati europski put Srbije i pomoći im u "izvlačenju" novca iz pretpristupnih fondova.

"Treba birati karakterističnu proizvodnju koja će konkurirati oznakom kvalitete i izvornosti, čime se postiže diferencijacija, stvara dodana vrijednost i otvara posebna niša za plasman takvih proizvoda", istaknuo je hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić.

2. regionalna agrobiznis konferencija "Preko polja do Europe"

"Zemlje naše regije predstavljaju pojedinačno mala tržišta, ali sa sličnim karakteristikama, što nam pruža priliku za plasiranje jedinstvenih proizvoda. Doprinosi to i boljem, zajedničkom nastupu na europskom tržištu", nadovezala se Snežana Bogosavljević Bošković, srbijanska ministrica poljoprivrede. Upravo činjenica da je Hrvatska najmlađa članica EU te odlična bilateralna suradnja, dodala je, prednost je za Srbiju.

"Hrvatsko je iskustvo od velike pomoći Srbiji, pogotovo ako se ima u vidu slična proizvodna struktura. Koristit će nam da se što bolje pripremimo za korištenje pretpristupnih fondova", kazala je ministrica. Osim usklađivanja zakonske regulative, pred njima je, svjesna je, i zahtjevno usklađivanje poljoprivrede koja se mora pripremiti za nastup na zajedničkom tržištu.

"Jaka prehrambena industrija osnova je za snažnu poljoprivredu, a sve to zahtijva jaku institucionalnu bazu", zaključila je.

Puljić: U poljoprivredi su problem izvori financiranja

No, dok naš uvoz prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda iznosi 2,5 milijarde eura, i gotovo za milijardu premašuje izvoz, Srbija bilježi suficit od 377 milijuna dolara i lanjski rast od čak 26 posto.

"Za 86 milijuna eura pao je hrvatski izvoz u Bosnu i Hercegovinu, što je 17 posto", navela je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK. Nisu postignuti, naime, dogovori između i EU u pogledu tradicionalne trgovine.

Impozantnim se podatcima, pak, može pohvaliti naš Agrokor Koncern, koji "bere" četiri milijarde eura prihoda godišnje. No, nešto im je slabija "karika" upravo poljoprivredni sektor.

"Problem su izvori financiranja koji nisu bili tipični za agrar, nisu imali dugački rok otplate i nisku kamatnu stopu", navela je Ljerka Puljić, članica NO Agrokor Koncerna. Susretali su se često i s nedostatkom znanja.

"Morate vlastite ljude utrenirati i to znanje primijeniti, što je osobito važno u stočarstvu i proizvodnji mlijeka. Svijet danas drukčije hrani krave. Agrokor je iznad hrvatskog, a i euroskopg prosjeka, i u prinosiam kukuruza, suncokreta, svemu što radimo", rekla je.

Velik je izazov u agrobiznisu i pad cijena poljoprivrednih proizvoda koji je zadesio tržište.

"Europska unija je izgubila dio izvoznih tržišta i nije našla treće tržište. Ubrzano pregovora i sa Sjevernom i s Južnom Amerikom. Europska unija nije konkurentna. Svi se zavaravamo da ćemo, kad uđemo u EU i postignemo njihove standarde, postati vrh. U stočarstvu je bolja Južna Amerika", naglasila je ona.

2. regionalna agrobiznis konferencija "Preko polja do Europe"

Sredanović: Poljoprivreda nije trga na 100 metara, nego maraton

Europa teže nalazi nova tržišta, ali naći će ih jer će broj stanovnika rapidno rasti, nadovezao se Milorad Sredanović, potpredsjednik Delta Holdinga za poljoprivredu, Delta Agrara.

"Poljoprivreda nije trka na stotinu metara, već maraton. Nužna su ogromna ulaganja, ne može "Ja hoću", naveo je.

Svjesni su toga i u Podravci, a ističu kako predznak regionalna ne nose još od početka '90-ih, odavna su globalna tvrtka čiji su uredi rasuti po 23 zemlje svijeta.

-Kad mi u Koprivnici dolazimo na posao, kolege u Pekingu idu kući jer im je završio radni dan. Dok mi završavamo posao, kolege u New Yorku dolaze na svoje radno mjesto. To je danas Podravka – započela je Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke d.d.

Potrebno im je 21.000 tona svježeg voća i povrća za 2016. godinu, a prije pet godina ta je brojka iznosila desetak tisuća, znatno manje.

"Osamdeset posto voća i povrća kupujemo na hrvatskom tržištu, 14 posto u Adria regiji, a uvozimo samo šest posto", iznijela je ona. A sami, primjerice, proizvedu 17.000 tona crvenog luka godišnje.

Važno pitanje na putu Hrvatske u EU bile su poljoprivredne kvote, a za Srbiju to neće biti relevantno jer se ukidaju 1. listopada. A što će to donijeti tržištu?

2. regionalna agrobiznis konferencija "Preko polja do Europe"

Božić: U deset godina je zatvoreno čak 151 šećerana

"Mislim da će to biti dobro za proizvodnju šećera. Mnogi ne znaju kako je prosječan prinos šećera u EU je veći nego u Brazilu, koji je broj jedan u svijetu", rekao je, pak, Miroslav Božić, savjetnik Uprave Tvornice šećera Viro d.d. Iznio je i podatak kako je čak 151 šećerana zatvorena u deset godina, ostalo ih je 109, a u rukama su 52 proizvođača.

Iskustva su podijelili i Nikola Vujačić, izvršni dikretor i direktor operacija Victoria Group, koja je među najznačajnijim svjetskim proizvođačima sojinih proteina te Žarko Galetin, direktor Produktne berze Novi Sad.

Direktorica Styria Hrvatska Andrea Borošić istaknula je kako je ta medijska kuća prva u Hrvatskoj prepoznala važnost poljoprivrede i agrobiznis sektora, što potvrđuju i projekti poput portala Agrobiz te "Zlata vrijedan" – izbor najboljeg OPG-a.

Panel su moderirali Zvjezdana Blažić, nezavisna konzultantica iz Geja savjetovanja i Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije, oboje stručnjaci u području prehrambene industrije i poljoprivrede. 

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici mladih poljoprivrednika iz HUMP-a Agro.

  • Avatar
    limun 16. Svibanj 2016. u 09:19 "Razvijena prehrambena industrija osnova je za jači razvoj poljoprivrede, ona je nositelj razvoja
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje