Pokladni kolači

Vrijeme je poklada i vrijeme kada se prave "Listarići" ili "Poderane gaće"

Agrovijesti
Listarići Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Večernjakova blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam donosi nam pokladne recepte. Danas Vam donosimo recept za LISTARIĆE, koje negdje zovu i Poderane gaće. Cookajte i uživajte!

Ovo su slatki, prhki kolačići koji su se u Slavoniji pripremali tardicionalno zimi, u vrijeme poklada.

U nekim dijelovima Slavonije ih zovu i poderane gaće, u mom šoru poderane gaće su slane lepinjice od dizanog tijesta ;).

Svaka regija ima svoje pokladne običaje pa tako i tradicijska jela, ali u svim krajevima ovo je doba kada se pripremaju razne jednostavne slastice pržene u dubokoj masnoći  za koje svaki kraj ima svoj naziv (krafne, krofne,pokladnice, poderane gaće, listarići, fanjki, fritule, uštipci, mišeki, kroštule...).

Pokladno vrijeme je razdoblje od Bogojavljenja do Pepelnice a osim maskiranja, zabave i karnevala, to je doba kada se uživa u jačoj, masnijoj i bogatijoj hrani.


Sastojci:

250 g glatkog brašna

¼ - ½ žličice sode bikarbone

malo soli

1 jaje

1 ravna žlica masti

1 žlica šećera

1 žlica rakije ili ruma

2 pune žlice kiselog vrhnja

malo naribane limunove korice

mast ili ulje za prženje

Priprema:

Pokladni listarići

U prosijano brašno dodati sol i sodu bikarbonu pa sve promiješati.

Dodati jaje, mast (ili maslac), šećer, rakiju, vrhnje i limunovu koricu pa umijesiti tijesto.

Formirati tijesto u kuglu pa u disk, zamotati u foliju i ostaviti na hladnom mjestu 15-30 minuta.

Radnu plohu posuti brašnom pa tanko razvaljati tijesto te ga kotačićem izrezati i pržiti listariće u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime boju. Listarići će se tijekom prženja malo napuhnuti, odnosno tijesto će mjestimično ostati šupljikavo.

Rupičastom/žičanom žlicom vaditi listariće na kuhinjski papir da se višak masnoće ocijedi.

Tople listariće posuti šećerom u prahu i poslužiti.