SPRIJEČITE BOLESTI

Vrijeme je za zaštitu oraha

Agrovijesti
Fotografija:
Natprosječno visoke temperature mogu dodatno ugroziti drvo oraha zbog razvoja štetnih organizama koji uzrokuju gljivični rak i druge bolesti

Od 2015. do 2018. godine na više od 200 sakupljenih uzoraka drva oraha sa simptomima gljivičnog raka u više od 90 % slučajeva izolirana je patogena gljiva Botryosphaeria dothidea, pokazuju podaci Centra za zaštitu bilja iz Zagreba Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Posljednjih desetak godina gljive iz porodice Botryosphaeriaceae su predmet sve većeg interesa mikologa diljem svijeta. Opisuju se kao uzročnici raka i odumiranja voćaka i vinove loze te ih se sve češće povezuje s pojavama kao što su sušenje pupova, palež cvjetova ili propadanje plodova.

Iznadprosječno vlažni i kišoviti svibanj i lipanj, a naknadno sparni srpanj sve više pogoduju razvoju bolesti voćaka iz skupine pjegavosti i paleži lišća, a često su napadnuti i plodovi, upozorava mr.sc. Milorad Šubić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Među štetnim organizmima životinjskog podrijetla zadnjih osam godina dominantan problem postaje orahova muha (Rhagoletis completa), a u Međimurju se gotovo svake sezone pojavljuje i siva pjegavost oraha (Gnomonia leptostyla). U Hrvatskoj postoji veća vjerojatnost i za obolijevanje oraha od bijele pjegavosti orahova lista (Microstoma juglandis), antraknoze (Gleosporium epicarpi) i sušenja grančica oraha (Phomopsis juglandina).   

Osim proljetnog tretiranja, važno je ukoniti svo zaraženo lišće iz prethodne sezone, osušene grane ukloniti rezidbom te maknuti bolesne, odn. mumificirane plodove iz prošle sezone.

Više o tome kako zaštititi drvo oraha od uzročnika bolesti pročitajte na Savjetodavna