POLJOPRIVREDA U GRADU

Vrtovi na zagrebačkoj Savici kao oaza mira u hektičnim vremenima

Agrovijesti
Fotografija:
Vrt u urbanom okruženju može pokriti neke od osobnih potreba za hranom, ali i djelovati terapeutski, o čemu svjedoče korisnici vrtova na zagrebačkoj Savici

Vrt usred grada, nije li to ultimativni san svakoga? Još donedavno smo pratili posljednje trendove i zamišljali okomite vrtove na pročeljima novogradnji, sve dok koronakriza i potres nisu zauzeli svoje mjesto u našim planovima, a mi sveli život na ono najosnovnije. I najbliže. 

Lijepo mjesto za provesti sunčan dan svakako je vrt, što dobro zna gospođa Seka sa zagrebačke Savice, koja posljednjih pet godina često boravi u ovom ambijentu u neposrednoj blizini zgrade u kojoj živi.

Njene mahune, salata, luk, krastavci i druge kulture uspijevaju odlično, iako je teren ispočetka bio takav da je trebalo vaditi puno kamenja. Pokazuje drugu turu jagoda koje sazrijevaju, a očekuje i jako dobar urod voća – njene voćke djeluju kao da će se ove godine prelomiti od plodova.

Osim za proizvodnju hrane za osobnu upotrebu, vrtovi su mjesto susreta i druženja. Poredani među drvenim i žičanim ogradama čine veliki zajednički laboratorij razmjene iskustava i plodova. Dok stojimo u Sekinom vrtu, susjed je poziva da kod njega nabere gospine trave, a s druge strane nekoliko generacija jedne obitelji marljivo okopava zemljište. Neki vrtovi već na prvi pogled djeluju kao mjesta za odmor, a svakako svojim vlasnicima pružaju utočište od svakodnevnog gradskog stresa.

Iako je ovakav vid rekreacije svakako najkorisniji i najpotrebniji umirovljenicima, ovdje ima poljoprivrednih entuzijasta svih generacija i profila, što se vidi po jedinstvenoj osmišljenosti svakog pojedinog prostora.

Gospođa Seka, koja je samica, vrlo često ovdje provodi vrijeme, čak i ako nema konkretnog posla u vrtu. Nitko je nije trebao naučiti osnovama poljoprivrednog uzgoja, sve je to lako usvojiti, tvrdi. „Svi znamo štihati”, kaže ona. Evo kako danas izgledaju njene mahune.

Seka je ovdje posljednjih pet godina, kao i većina korisnika vrtova, no ima i onih koji su ovdje puno dulje. Takav primjer je gospođa Ankica, koja sa suprugom obrađuje svoj vrt na Savici već punih 35 godina.

Tu će i ostati sve dok Grad ne odluči iskoristiti ovo zemljište u neku drugu svrhu. No, to se, nadaju se, neće tako skoro dogoditi. U prilog tome ide i činjenica da ovdje svoj vrt ima i sam gradonačelnik Milan Bandić. Na fotografiji je njegov vrt u koji, prema Sekinim riječima, dolazi skoro svakog dana.