Novi propračun Ministarstva poljoprivrede

Vučković najavila veće potpore u idućoj godini, poljoprivrednici nezadovoljni

Agrovijesti
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
„Potpore poljoprivrednicima u sljedećoj godini neće se smanjivati, naprotiv bit će veće nego ove godine. Proračun za Ministarstvo poljoprivrede jest manji, ali odnosi se na racionalizaciju administracije, odnosno smanjenje materijalnih troškova", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prema planu proračuna za 2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede je za isplatu potpora u poljoprivredi i ribarstvu kroz EU fondove i državni proračun, osiguralo 6.243.252.065 kuna što je za 333.972.261 kuna odnosno 5,7% više u odnosu na tekuću 2019. godinu.

Tako će u 2020. godini poljoprivrednicima biti isplaćen najveći iznos potpore u okviru izravnih plaćanja od 2014. godine do sada, s tim da se 82,6% sredstava financira kroz Europski fond za jamstva u poljoprivredi, tj. 325 milijuna kuna više nego prethodne godine. Isto tako, uspjeli smo za naše poljoprivrednike osigurati i dodatnih 6 milijuna eura za 2020. godinu korištenjem mehanizma fleksibilnosti. Sukladno novom planu za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima osigurano 3.101.459.163 kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego 2019. godine.

Iako je proračun resornog ministarstva planiran za iduću godinu, manji od ovogodišnjeg, Vučković je za HRT izjavila kako se to odnosi na smanjivanje troškova administracije, materijalnih troškova i slično. U Ministarstvu kažu kako je rasterećenje državnog proračuna postignuto prije svega rezultatima dobre racionalizacije Ministarstva poljoprivrede i većom apsorpcijom EU sredstava za plaće i materijalne rashode koji su preneseni na pozicije Tehničke pomoći Programa ruralnog razvoja RH i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Ovim načinom planiranja troškovi u okviru Administracije u 2020. godini planirani su na razini 385.583.889 kuna što je za 43,9 milijuna kuna manje u odnosu na 2019. godinu.

Na jučer održanoj konferenciji za novinare, predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Hrvatske udruge malih OPG-ova, Udruge proizvođača središnje Hrvatske i Udruge OPG-a Hrvatske "Život" istaknuli su kako je 'najveći gubitnik' novog proračuna Ministarstvo poljoprivrede, odnosno selo i poljoprivrednici, s obzirom da prijedlogom proračuna za iduću godinu resor poljoprivrede treba dobiti četiri posto manje novca, prenosi portal novac.jutarnji.hr.

"Smanjiti proračun samo za poljoprivredu je neprihvatljivo. Tražimo od predsjednice Republike i od Odbora za nacionalnu sigurnost da se sazove. U ovome trenutku nemamo dovoljno hrane i naša nacija će biti gladna" rekao je Mato Mlinarić, predsjednik Udruge Nezavisni seljaci Hrvatske. Upozorio je na negativne trendove u sektoru poljoprivrede, na pad broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, posebice u sektoru mlijeka. Mlinarić smatra neprihvatljivim da se od poljoprivrednika traži da budu konkurentni, da povećaju kvalitetu, a s druge strane, hrvatski poljoprivrednici dobivaju 20 posto manje potpore od europskih i sad se smanjuje proračun za poljoprivredu.

Poljoprivrednicima se, kako je pojasnio Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika, iz europskog fonda isplaćuje 70 posto potpora, 10 posto ide iz državnog proračuna, što znači da hrvatski poljoprivrednik dobiva 80 posto ukupne potpore, za razliku od europskog koji dobiva 100 posto. "Mi tražimo da se u proračun za poljoprivredu uvrsti 560 milijuna kuna za izravne potpore" rekao je Jaić.

Na novinarski upit što će se dogoditi ako se njihovi zahtjevi ne uvaže i ako se 560 milijuna kuna ne uvrsti u proračun, Jaić je odgovorio kako vjeruje da će premijer Andrej Plenković i resorna ministrica poljoprivrede Marija Vučković shvatiti da je poljoprivreda strateška grana razvoja hrvatske i da će se proračun nadopuniti. Jedan od mehanizama su i prosvjedi, dodao je.

 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje